Pihenő- és élménytúra a Palócföldön

Forrás: turizmus.com

 2021. április 26. 09:10

Az Európai Unió támogatásával határon átnyúló pihenő- és élménytúrát alakítottak ki a Palócföldön. A 2019-ben indult és idén május végén befejeződő projekt 657 ezer eurós támogatásban részesült.

A projekt vezető kedvezményezettje a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület volt. A Palóc Út, mint turisztikai tematikus út 12 éves fennállása alatt szisztematikusan építkezik, éppen a szlovák-magyar határon átnyúló program első körében elnyert forrás segítségével lépett át a határon. A határrégió szlovákoldali palóc identitású települései ekkor csatlakoztak hozzá – tájékoztatták lapunkat.

A mostani projektben az egyesület mellett három helyi vállalkozó: Fáyné Tornóczky Judit, a Cicáskacus Vendégház és Natália Bendiková vett részt.

A fejlesztések keretében turistapihenők, rekreációs állomások jöttek létre, kerékpárkölcsönzési rendszert építettek ki, a hagyományokra alapozó gasztro- és rendezvényturizmus infrastrukturális és eszköz hátterét teremtették meg.

A projektben résztvevő vállalkozások biztosítják szolgáltatásaikat a tematikus út többi vállalkozása számára is.

Terényben turistapihenőt alakítottak ki, női, férfi és mozgássérült mosdók-wc-kkel, bemutató gyógynövénykerttel, Kneipp-taposóval. Kerékpárkölcsönző és szerviz kialakítása, kerékpárok beszerzése is sor került. Hőszivattyút telepítettek, házi szennyvíztisztító rendszert alakítottak ki, fedett kemence-sparhelt-üstház gasztronómiai bemutatók számára.

Hrusovban tanösvényt alakította ki 3 hektáros területen, két relaxációs kőház és két természetes gyógyhatású építmény: széna-, illetve méhkaptár ház épült. 15 darab elektromos és 8 hagyományos kerékpárt is beszereztek, új út és recepció épült.

Interaktív gyógynövény-felismerő Hrusovban

Fotó: Palóc út Egyesület

Mátrafüreden kisbuszt, elektromos túra és hegyi kerékpárokat, valamint a gasztronómiai bemutatókhoz büfékocsit szereztek be. Honlap és közös elektronikus értékesítési szolgáltatás kiépítése is megtörtént.

A menedzsment és kommunikációs feladatokat ellátó Palóc út Egyesület legfontosabb feladata a létrejött fejlesztések értékesítési és marketing támogatása.