Pincejárat Budapest Bornegyedébe

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. november 25. 12:40

December 7-én ismét indul pincejárat a Bálnától Budafokra, és vissza. A Budafoki Bornegyed ezzel is közelebb kerül azokhoz, akik kíváncsiak a 100 kilométer hosszú pincerendszerre, a borokra, valamint az ehhez kapcsolódó kulturális és egyéb programokra.

Négy évvel ezelőtt összefogott néhány lelkes hölgy, és a helyi önkormányzat hathatós támogatásával kísérve, több budafoki pince és étterem együttműködésével, elindultak a pincejáratok.

A néhány nap múlva sorra kerülő pincejárat ismét színes kulturális és gasztronómiai rendezvénypalettával egészül ki: lesz zenés gasztro- és pincekvíz, előadás a borászat rejtelmeiről, szarvasgomba-kóstoló és gombakiállítás.

Flamisch Péter, valamint a HelloPisti! is koncertet ad. Számosan Pápai Erika önálló zenés estjére kíváncsiak. Mindez összekapcsolódik az adventi készülődéssel. Nádor Mónika keramikus és Filotás Veronika kiállítással készül.

Budafok azért is kiváló hely a borkóstolásra, mert Budapest központjától 25 percnyire van, villamossal vagy busszal.

De egy hónapban egyszer a Pincejárat – különbuszokkal, kedvezményekkel, megfizethető tarifával, és az összes nyitva lévő pincénél megállva – a legkényelmesebb megközelítési mód.

Itt volt hajdan az egykori Osztrák–Magyar Monarchia borkereskedelmi központja, és jelenleg is működik számos palackozó üzem. Nem utolsósorban a Törley pezsgőgyár, valamint az ország első borászati szakközépiskolája.  A Péter-Pál utca régi házaival, a közeli Törley-kastéllyal, pincéivel, éttermeivel és kiváló boraival megérdemelné, hogy az új élményekre mindig vevő turisták is tudjanak róla.

A Lics Pincészet a kezdetektől fogad pincetúrákat

Fotó: Lics Pincészet

Mindez a Lics Pincészetben hangzott el, amelynek tulajdonosa, Lics Judit a kezdetek óta lelkesen támogatja a Budafoki bornegyed ötletét, és maga is fogad – szervezett csoportoknak, előre bejelentkezés alapján – többnyelvű, kóstolóval és vásárlási lehetőséggel egybekötött pincetúrákat.

A budafoki látványosságok, valamint kortyolni és kóstolni valók túlhaladhatnák a Grinzing vonzerejét – igaz, másképp. Azért másképp, mert ott inkább csak heurigerek működnek, de olyan természeti adottságokkal, pincékkel és kulturális programokkal, mint amilyenek Budafokon találhatók, nem büszkélkedhetnek – hallhattuk.

A budafoki látványosságok, valamint kortyolni és kóstolni valók túlhaladhatnák az ausztriai Grinzing vonzerejét

Fotó: Lics Pincészet

Jó hír az is, hogy a pincejáratok időpontjától függetlenül, ma már néhány pincében több nyelvű vezetéssel  is fogadnak turistacsoportokat.

Kapcsolódó cikkek