Pincejárat indul Budafokra

Forrás: turizmus.com

 2018. március 05. 11:24

Európában egyedülálló pincerendszer várja a látogatókat 2018 márciusától minden hónap első szombatján, gazdag kulturális programkínálattal és gasztronómiai élményekkel.

„A 2017 májusában indult Budafoki Pincejárat program népszerű a helyi lakosság és a turisták körében is, ezért nem volt kérdés, hogy 2018-ban is folytatni fogjuk.” – mondta Karsay Ferenc polgármester a március 3-ai sajtótájékoztatón a Seybold-Garab Pincében. „És hogy miért is nevezhetjük Budafok-Tétényt Budapest Bornegyedének? Közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja. Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt. A „Szőlő- és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is kerületünk, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található.” – hangsúlyozta Karsay Ferenc.

A pincészetek mellett négy étterem is csatlakozott a programhoz

Fotó: turizmus.com

Újdonság, hogy a Budafoki Pincejárat buszok idén már félóránként közlekednek a Blaha Lujza téri parkolóból. „A pincészetek mellett immár négy étterem is csatlakozott a programhoz, valamint tavasztól a Barlanglakás Emlékmúzeum is látogatható lesz, így érdemes több alkalommal is eljönni Budafokra. Idén bemutatkozási lehetőséget kapnak a kerületben élő nemzetiségek (sváb, bolgár, görög, roma), és a Budafoki Dohnányi Zenekar zenészei is fel fognak lépni a pincékben.” – emelte ki Deutsch Anita, a projekt művészeti vezetője.

A Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat program egyben motorja is a kerületi fejlesztéseknek, mutatott rá beszédében Németh Zsolt országgyűlési képviselő: „Olyan turisztikai attrakció készül Budafokon a Kárpát-medencei Borközponttal, ami az egész Kárpát-medence hagyományos borászatát mutathatja be. Budapest nem csak a romkocsmákkal meg a bulinegyeddel, hanem annál sokkal színvonalasabb borgasztronómiai élménnyel is felkerülhet a turisztikai térképre.”