Piros telefonon lehet verset hallgatni a Pilisben – videó

Forrás: turizmus.com

 2019. október 09. 10:48

Egy régi piros nyilvános telefonfülke tűnt fel Pilisszentlászlón az erdőszélen. Tárcsázás után hazai művészek előadásában hallgathatunk verseket.

A Hív az erdő projekt egy régi, piros testű nyilvános telefonnak ad új életet, amely gombnyomásra verset mond bárkinek. Hazai zenészek, színészek és a művészvilág vállalkozó kedvű képviselői adták a hangjukat a pilisszentlászlói erdőszélen megvalósuló művészeti projekthez – számol be a kezdeményezésről a 061 portál.

A Hív az erdő projekt hasznavehetetlen tárgyaknak szeretne új jelentést, funkciót adni úgy, hogy közben felhívja a figyelmet környezetünkre és annak védelmére. A pilisszentlászlói Ambrus Ildikó és Katona Ádám által életre hívott projekt lényege, hogy aki az Országos Kéktúra vonalán épp elhagyja a falut, és felemeli a régi időket idéző, piros testű nyilvános telefon kagylóját, annak a megfelelő szám tárcsázásával verset mond a készülék.

A "felhívható" versek, novellák sora folyamatosan bővül majd, jelenleg tizenkét mű – többek között Reményik Sándor, Grecsó Krisztián, Áprily Lajos, Werner Herzog egy-egy alkotása, illetve a Bhagavad-gítá egy részlete – hangzik el a telefonon.

Hív az erdő! Hozzád is szól

Fotó: Hív az erdő Facebook-oldal

A Hív az erdőnek eddig olyan művészek adták a hangjukat, mint Kollár-Klemencz László (Kistehén), Petruska András (Petruska), Heinczinger Miklós (Misztrál), Gyulai István (Anton Vezuv), Vasvári Csaba színész és még sokan mások.

A projektet életre hívó, civilben informatikusként dolgozó Katona Ádám elmondta: "Tizenöt éve áll a műhelyünkben ez a régi, pénzbedobós telefonfülkéből származó piros készülék, de csak most ugrott be, hogy tegyünk bele egy kis számítógépet, állítsuk az erdőbe, és nézzük meg, ki hogyan kerül vele interakcióba.

Mivel a Pilisben lakunk, rögtön egyértelmű volt, hogy az erdővel kapcsolatos verseket kell, hogy mondjon a telefon. Fontos számunkra a lakóhelyünk, Pilisszentlászló, és úgy gondoljuk, ezzel a telefonnal egy kis extrát, meglepetést nyújt a falu az ide látogató turistáknak."