Pompeji műkincsek utaztak Kínába

Forrás: turizmus.com

 2018. április 05. 11:22

Az EU és Kína együttműködését szorgalmazó Turizmus Éve program keretében utazott az ázsiai országba a nápolyi régészeti múzeum 120 darabja, amelyet öt városban mutatnak be.

Az első város Csengdu lesz, itt lesznek láthatók a páratlan értékű szobrok, freskók és sokféle használati tárgy. De elhoznak – darabokban – egy jókora szerkezetet is, amely az ókori hidraulika csúcspontját jelentette. Csengdu Kína egyik legígéretesebben fejlődő nagyvárosa, az agglomerációval együtt 11 és fél millió lakossal.

A kiállítást még másik öt kínai nagyvárosban mutatják be. Várható, hogy jelentős lesz a belső érdeklődés a világörökség részét képező pompeji kincsek megtekintése iránt. A világ legnépesebb államában egyre nő a belföldi turizmus is, amit elősegít, hogy ma már a hatalmas országban 100 repülőtér üzemel.

A hamuval betemetett, hajdanán virágzó Pompeji-t még ma sem tárták fel teljes egészében

 

Pompeji-t a Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas hamu és kőtömeg lepte be a várost, teljesen eltemetve azt. A betemetett város első megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarno-folyó szabályozási munkálatai során bukkantak rá az első falmaradványokra.  1748-ban kezdték meg hivatalosan az ásatásokat. A rövidesen híressé vált lelőhely napjainkban Olaszország egyik kiemelt turisztikai célpontja, a világörökség része.

Természetesen a pompeji leleteknek csupán egy töredéke „utazik” Ázsiába. A hamuval betemetett, hajdanán virágzó várost még ma sem tárták fel teljes egészében, jelenleg a már feltárt területek kutató munkáját akarják befejezni az olasz, valamint a világ több tájáról érkező tudósok.

Kapcsolódó cikkek