Nyugat-Afrika csodái érkeznek a Múzeumkertbe a Liszt Ünnep alatt

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 25. 10:41

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló PONT Fesztiválon idén ősszel Nyugat-Afrika világát fedezhetjük fel.

A PONT Fesztivál 2017 óta hozza el Budapestre a világ csodáit, vagyis az UNESCO által szellemi-kulturális örökségként jegyzett kincseket. Legutóbb, 2021-ben a magyar hagyományok bemutatása mellett Grúzia és Örményország kultúrájában mélyülhettek el az érdeklődők. Idén többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei érkeznek a Múzeumkertbe, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományokra.

Az egykori hatalmas Mali Birodalom öröksége ma is érezhető a nyugat-afrikai országok zenéjében, ami önmagában ritkaság. Ez nemcsak a fennmaradt feljegyzéseknek, hanem a mali kasztrendszernek is köszönhető, amelynek nyomai máig tetten érhetőek, és aminek következtében a legfontosabb zenészdinasztiák története a XIII. századig visszakövethető. De nemcsak a zenei hagyomány nyúlik a messzi múltba, a látványos és dinamikus tánclépések is élő kommunikációt jelentenek az ősökkel és a felsőbb erőkkel.  

A fesztiválon a Grammy-díjas Bassekou Kouyate és felesége, a mali Tina Turnerként is ismert Amy Sacko is koncertet ad

Fotó: Christian Ernst

A PONT Fesztivál küldetése értelmében nem pusztán bemutatja a távoli népek kulturális kincseit, hanem testközelbe hozza azokat, így október 14-én az egész család számára izgalmas és színvonalas programokkal telik meg a Múzeumkert. Zenés felvonulással indul a nap a Mikszáth térről, ahol átélhetjük a djembék ritmusát, majd a Ballet Camara workshopjain elsajátíthatunk néhány alapritmust és -lépést is. Készíthetünk sokszínű maszkokat, hangszereket, és közelebbről megismerkedhetünk a térség vibrálóan színes tradicionális ékszereivel.  A legkisebbek és a legnagyobbak is elámulhatnak Jobarteh Kunda griot történetmesélő csodálatos mesekoncertjén, majd elmerülhetnek a gitárszerű ngoni hangjában a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertjén, akit felesége, a mali Tina Turnerként is ismert Amy Sacko is elkísér.

Mindezek mellett afrikai textilekből készült termékek vására, a régióból érkező táblajátékok, a Mester tér különleges játszóháza, gyereknek és felnőtteknek szóló kvíz, valamint alkotósarok vár minden korosztályt egy egész napon át.

További információ ITT.