Pop-up medence és buszhotel Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 10. 13:27

Augusztus 8-án, Brigit Hebein, Bécs város alpolgármesterének jelenlétében hivatalosan is megnyílt a város egyik legtöbbet vitatott kísérleti projektje: a körúti medence.

A bécsi Nyugati-pályaudvar (Westbahnhof) tőszomszédságában, a forgalmas Gürtel-körút hét forgalmi sávjának lezárásával mini szabadidős parkot alakítottak ki medencével és pihenőzónával – olvasható Kovács Balázs, a GD Consulting partnere blogjában.

A szakember arról számol be, hogy 150 ezer eurós költségvetésű pop-up projekt keretében a nyári hőségben kívánnak hűsítő pillanatokat biztosítani a bécsieknek, jóllehet a medencében a járványügyi korlátozások miatt egyszerre mindösszesen 6 fő tartózkodhat.

A pop-up projekt keretében a nyári hőségben kívánnak hűsítő pillanatokat biztosítani a bécsieknek

Fotó: GD Consulting

A kísérleti projekt kapcsán vizsgálják, hogy milyen életminőség-javító lehetőségek, (forgalomcsillapítás, további hűsítő pontok létrehozása a hőségben, kreatív köztérhasználat stb.) valósíthatóak meg egy nagyvárosban, s mennyire nyitott a lakosság az alternatív ötletek iránt.

A projekt részeként az akció háromhetes időtartama alatt számos előadás, művészeti aktivitás kapcsolódik a város egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjában a pop-up medence köré kialakított pálmafás, műfüves közösségi térhez.

A bécsi műszaki egyetem: a TU Wien művészeti és design (Art & Design) tanszékének kezdeményezésére egy Buszhotel elnevezésű projekt is része a kísérleti kezdeményezésnek.

A pálmafás, műfüves közösségi térhez tartozik egy szállodává alakított csuklósbusz is

Fotó: GD Consulting

Az akció hivatalos weblapján önként jelentkezők közül sorsoltak ki vendégeket, akik kíséretükkel együtt egy éjszakát eltölthetnek a különleges helyszínen, a szállodai szobának berendezett csuklós buszban.

Az akció igen sikeresnek bizonyult, nagyon hamar lefoglalták augusztus végéig a szobákat. A buszhotelprojekt mögött álló egyetemi tanszék tanára, Karin Haratner a helyszínen elmondta, hogy csapatával folyamatosan vizsgálják a városi kreatív téralkotási koncepciókat és maguk is tesznek javaslatokat a döntéshozók felé.

Céljuk, hogy atipikus, művészeti szempontból is értékelhető életminőség-javító megoldásokat dolgozzanak ki a nagyvárosi problématerületekre, így például a globális felmelegedés okozta kihívásokra.