Portugália: Az egészségügyi összeomlástól a négylépcsős nyitásig

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. április 12. 15:25

Portugáliában év elején rekordsebességre kapcsolt a koronavírus-járvány, január végére elérték a napi 15 ezer új fertőzöttet. Az egészségügy összeomlás-közeli állapota miatt szigorú korlátozásokat vezettek be. Alig két hónappal később azonban négylépcsős nyitási tervvel jelentkezett az ország.

Szakértők szerint a vírus év eleji hirtelen terjedését a távolságtartási szabályok mellőzése okozta a karácsonyi időszakban, és a brit vírusvariáns is nagymértékben fertőzte az embereket Portugáliában.

A tízmillió lakosú országban egyetlen nap alatt, január 28-án 16 432 új esetet regisztráltak, de az új koronavírus megbetegedések száma hetekig igen magasan, 10 ezer körül mozgott és a halálozások száma is megnövekedett, január utolsó hetében több mint 290 volt a heti átlag.

A portugál Egészségügyi Minisztérium által február közepén kiadott adatok szerint a kórházak kihasználtsága meghaladta a 90 százalékot. Az egészségügy a hírek szerint már-már az összeomlás szélén állt, a kórházak beteltek, mindössze 7 szabad hely maradt a COVID-19-re szakosodott intenzív osztályokon. Előfordult, hogy a fővárosból Madeirára kellett egy-egy beteget szállítani mentőhelikopterrel, mert már csak ott maradt hely az ellátására.

A vírus nagymértékű terjedése miatt végül januárban újra szigorúan korlátozták a lakosság mozgását Portugáliában. A szigorítások hasonlóak voltak a tavaly tavasszal bevezetett intézkedésekhez, lényegében minden nem létfontosságú üzletnek be kellett zárnia, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradhattak nyitva, az éttermek pedig csak elvitelre szolgálhattak ki. A kormány ezen kívül azt kérte a polgároktól, hogy maradjanak otthon és ahol megoldható, mindenhol kötelező jelleggel térjenek át a távmunkára.

portugalia_123rf

A korlátozások feloldása március közepétől négy szakaszban történik Portugáliában, az első kettő már megvalósult

Fotó: 123rf.com

A rekordszámú koronavírus megbetegedés és halálozási ráta, illetve a szigorú korlátozások bevezetése után mindössze két hónappal, márciusban már be is jelentették, hogy fokozatosan megnyitják az országot. Az új esetek száma azóta folyamatosan 1000 fő alatt van és úgy tűnik, az új járványhullámot sikerült legyűrnie a portugál egészségügynek.

A korlátozások feloldása március közepétől négy szakaszban történik, amelyeket a járványügyi változásoknak megfelelően 15 naponta felülvizsgálnak. Az első két szakasz már megvalósult. A második lépcsőben, április 5-től megnyíltak a múzeumok, műemlékek, paloták, művészeti galériák, és azok a 200 négyzetméternél kisebb üzletek, amelyek utcára nyíló ajtóval rendelkeznek.

Önkormányzati döntés alapján megnyithattak a nem élelmiszert forgalmazó vásárok és piacok, valamint a teraszok is, ahol maximum 4 fős csoportban lehet tartózkodni. Engedélyezett ezen kívül a csoportos szabadtéri edzés 4 főig, továbbá megnyithattak az uszodák és a golfpályák is.Április 19-től nyitnak majd a mozik, színházak, előadótermek és koncerttermek, illetve minden további üzlet és bevásárlóközpont. Az éttermek, kávézók nyitva tartása munkanapokon 22 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon 13 óráig lesz engedélyezve. Maximum 4 fős csoportok tartózkodhatnak majd a belső tereken vagy 6 fős csoportok a teraszokon. A szabadtéri edzéseken maximum 6 fő vehet részt csoportosan és a szabadtéri rendezvények is engedélyezettek lesznek, korlátozott létszámmal.Az utolsó szakaszban, május 3-tól az éttermek, kávézók és cukrászdák korlátozás nélkül nyitva tarthatnak majd, a belső terekben maximum 6 fős, a teraszokon maximum 10 fős csoportokat fogadhatnak. A tervek szerint ekkor már a nagy szabadtéri és beltéri rendezvények is megengedettek lesznek, csökkentett befogadóképességgel.