Pozsony innovációi a nyárra

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. május 30. 14:55

A májusi Jégkorong-vb sportrajongói után Pozsony már a nyári turistaszezon látogatóinak fogadására készül. Városszépítő ötletekből nincs hiány, és vendégváró programokból is bőséges a kínálat.

Pozsony egyre szebb, élhetőbb és zöldebb – derült ki a Szlovák Turisztikai Képviselet és a Pozsonyi Idegenforgalmi Szervezet közös rendezvényén, amely a hagyományokhoz híven idén is májusban mutatta be a szlovák főváros nyári idegenforgalmi újdonságait a budapesti Szlovák Intézetben, az eseményen Tomáš Koniar, a Pozsonyi Városi TDM Szervezet ügyvezető igazgatója is részt vett.

Bevezetőjében Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet magyarországi vezetője az ország egyik legfrissebb turisztikai sikerére is felhívta a figyelmet: a Lonely Planet európai nyári desztinációkat rangsoroló top 10-es listájának élére a Magas-Tátra került, megelőzve Spanyolországot és Izlandot. Jó hír a vakációjukra biciklitúrát tervezőknek, hogy elkészült az EuroVelo 6 kerékpárút Pozsonyt, Nagyszombatot és Nyitrát is érintő szakasza, ahogy az EuroVelo 13, vagyis a Vasfüggöny-útvonal szlovákiai kitérője is.

Az első negyedév vendégforgalmi adatairól Soňa Jelínková elmondta, hogy főként a síelőknek köszönhetően 10 százalékkal több magyar érkezett az országba, mint az előző év azonos időszakában, ami a vendégéjszakák számának 8 százalékos emelkedésében is megmutatkozott.

Jó hír a vakációjukra biciklitúrát tervezőknek, hogy elkészült az EuroVelo 6 kerékpárút Pozsonyt, Nagyszombatot és Nyitrát is érintő szakasza

Fotó: visitbratislava.com

Ugyancsak kedvező tendenciáról számolt be Renács Szilvia, a Pozsonyi Városi TDM Szervezet marketingmenedzsere: összesítésük szerint a 2019. január–márciusi időszakban 29 százalékkal több magyar vendég járt Pozsonyban, mint tavaly ilyenkor. És az igazi városlátogató szezon még csak most kezdődik!

 

Pozsony szépül

Pozsony jelenleg is több nagyszabású beruházást végez a város történelmi értékeinek megóvása érdekében. A nyári szezonra elkészül a Fő téren álló 16. századi Miksa-kút vagy Roland-kút rekonstrukciója, amely során az eredeti, 1572-es állapotot állítják vissza. Ehhez kapcsolódó impozáns adat, hogy 2019-ben már 48 szökőkút gazdagítja a városképet. A közeljövőben megújulnak a középkori várfal maradványai, és hosszabb távon a vár alatti középkori település, a Vydrica is újjáépül, kiterjesztve az óvárosi korzót. A régi Grössling fürdő helyreállítása ugyancsak szerepel a tervek között.

Addig is, amíg ezek a fejlesztések megvalósulnak, a városvezetés kis lépésekkel igyekszik élhetőbbé, zöldebbé és emberközelibbé tenni a belvárost. Egyik ilyen kezdeményezésük az „Ülj le!” program: más világvárosokról példázva Pozsony közterein is mobil asztalokat és székeket helyeztek el – a tetszőlegesen csoportosítható utcai bútoroknál bárki megpihenhet, beszélgethet, és még saját ételt és italt is lehet fogyasztani.

Indul a turistaszezon Pozsony belvárosában

Fotó: visitbratislava.com

A belváros egyik legrégebbi utcájában, a Nebladova utcában valósították meg az Európa más városaiban már elterjedt Umbrella Street projektet. A kezdeményező az utcában lévő Nebdalka magángaléria, amely májustól immár második alkalommal díszítette esernyősorokkal a galéria előtti teret. De míg másutt különböző színű ernyőket raknak össze, Pozsonyban Mednyánszky László híres festményét, a Tátrai tájat másolták rájuk. Így népszerűsítik a galériában szeptember 22-éig látogatható kiállítást, amelynek apropóját a festő halálának 100. évfordulója adja.

Számos kulturális és hagyományőrző fesztivált és rendezvényt tartogat a pozsonyi nyár és az ősz

Fotó: visitbratislava.com

Fesztiválok egész nyáron

A 44. évfolyamába lépett sokszínű kulturális fesztivál júniustól szeptemberig zenei és táncrendezvényekkel, kézműves vásárral és különböző országok bemutatkozásával szórakoztatja a nagyközönséget az utcákon és tereken. A programsorozat részeként immár 6. alkalommal rendezik meg a  „Több mint szomszéd” névvel futó Magyar Kulturális Napokat. Újdonság, hogy idén először egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozat várja a magyar kultúra, zene, képzőművészet és gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat június 3. és 27. között.

A pozsonyi nyár és ősz további érdekes programokat tartogat, például open-air divatbemutatót, Nyári Shakespeare Játékokat, Sörszalont kézműves sörökkel, de lesz Szlovák Food Fesztivál a várban, Night Run éjszakai futóverseny, Viva musica! klasszikus zenei fesztivál, Római Játékok és Limes Day is. A hagyományos Pozsonyi Koronázási Napokat idén új időpontban, szeptemberben rendezik meg, a nagyszabású ünnepségen kosztümös koronázási menet, lovagi torna, koncertek, tematikus koronázási városnéző séták várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek

Nyíregyháza Pozsonyban

2019. március 27.