Pozsony ismét megemlékezik koronázó múltjáról

Forrás: turizmus.com

 2022. július 19. 17:59

A Pozsonyi Turisztikai Hivatal idén is megemlékezik a szlovák főváros királyi múltjáról, a Pozsonyi Koronázási Napok rendezvényeire július 29–31. között kerül sor. A város lakói és látogatói belekóstolhatnak a koronázási menetek hangulatába, és ingyenes városnéző sétákon is részt vehetnek.

Pozsony híres gazdag koronázóvárosi múltjáról, amelynek a mai napig emléket állít például a város nevezetessége, a Szt. Márton székesegyház csúcsán lévő híres aranykorona. Ebben a XV. században épült gótikus katedrálisban koronáztak meg tíz királyt, egy királynőt és hét királynét.

Pozsony dicső koronázó múltját idén egy július 29-től 31-ig tartó rendezvénysorozattal idézi fel a város. A lakosok és a látogatók a főváros utcáin élvezhetik majd a kor egyedi hangulatát. A Pozsonyi Turisztikai Hivatal változatos koronázási témájú programot állított össze ezekre a napokra.

Ennek legfontosabb részére július 30-án, szombaton kerül sor. A pozsonyi várból 13:00 órakor indul el az ünnepi menet a Szlovákiából, Csehországból, Magyarországról és Lengyelországból érkező mintegy 250 résztvevővel.

Idén is megtartják a Pozsonyi Koronázási Napokat

Fotó: Bratislava Tourist Board

A felvonulás az Óváros szívében, a Fő téren (Hlavnénámestie) ér véget. Itt kerül sor 14.00 és 15.00 óra között a Szlovák Nemzeti Bank által Rudolf megkoronázásának 450. évfordulója alkalmából kiadott gyűjtői érme ünnepélyes átadására.

Az ünnepi pillanatok a Tyršovonábrežie-n, a Duna ligetfalui partján folytatódnak. 16:30-tól 19:00-ig egy nagyszabású lovagi torna és kísérőprogramja várja a nézőket.

Akik többet szeretnének megtudni a koronázások történetéről, mindhárom napon, péntektől vasárnapig ingyenes sétán vehetnek részt szlovák, angol, német, magyar vagy ukrán nyelvű vezetéssel.

A séta végigvezet a magyar uralkodók koronázásához kötődő legfontosabb helyszíneken. Lehetőség nyílik arra is, hogy többet megtudjunk a Mária Terézia uralkodásához kötődő helyekről, amikor Pozsony példátlan gazdasági és kulturális fellendülést élt át.