Pozsonyi ízek, piknik és koronázás

 2014. május 19. 18:22

Májusban a gasztronómiáé, júniusban a történelmi fesztiváloké lesz a főszerep Pozsonyban, amely tavaly 26 százalékkal több magyar turistát fogadott, mint 2012-ben.

A szálláshelyek adatai szerint 2013-ban 16 ezer magyar turista közel 25 ezer vendégéjszakát töltött el Pozsonyban, a vendégszám 26 százalékkal, a vendégéjszakáké 5 százalékkal haladta meg az előző évi rekordforgalmat – mondta el František Stano, a Pozsonyi Turisztikai Hivatal igazgatója a szlovák főváros nyári rendezvényeit beharangozó budapesti sajtótájékoztatóján.

A szezon gasztronómiai rendezvényekkel indul a szlovák fővárosban. Május 22–25-én a pozsonyi vár lesz a helyszíne a Slovak Food Festivalnak, ahol az ország különböző régióinak specialitásait lehet megkóstolni, a hagyományos és a modern konyhát egyaránt. A következő héten, május 30-tól június 6-ig a Ligetfalui (Petržalkai) lóversenypálya területén rendezik meg az ínyenségeket felvonultató Gurman Festet, amelyre Michelin-csillagos szakácsok is érkeznek Európa számos pontjáról.

 

Júniusban a kulturális-történelmi fesztiválok veszik át a stafétát. Igazi piknikhangulat várja majd a pozsonyi várba érkezőket június 7-án, amikor a vármegye arculatát több évszázadon keresztül alakító Pálffy család emlékére első ízben tartják meg a Pálffy Pikniket. A vendégeket szívesen látják korhű ruhában, pokróccal, piknikkosárral és boros pohárral felszerelkezve. Az esemény folytatása a tavaly útjára indított Via Pálffy projektnek, amelynek keretében feltárták a család tevékenységét és létrehoztak egy tematikus túraútvonalat a megye területén.

A történelmi rendezvények csúcspontját a június 20–22-i Koronázási Ünnepi Játékok jelentik, idén a 9 éves I. József 1687-es megkoronázását elevenítik fel történelmi hűséggel. A színpompás program kísérőrendezvényei közül kiemelkedik a Kékfrankos Fesztivál, valamint a Prímás Palotában június 16-ig ingyenesen megtekinthető kiállítás a török kori Pozsonyról.

 

A Kulturális Nyár rendezvénysorozatot június 21-én a Viva Musica klasszikus zenei fesztivál nyitja a Fő téren, ezt a folytatásban több száz kulturális program követi egészen szeptember közepéig, zömmel a város utcáin.

Mint František Stanko fogalmazott, hosszú évek után alapvető változások történtek a város turisztikai marketingjében. Egyrészt igyekeznek Pozsony történelmét, kultúráját hűen bemutatni, másrészt erősítik kommunikációjukat a magyar piac irányába, magyar nyelvű kiadványokkal, információs anyagokkal, és az új hivatalos weboldaluk magyarul is elérhető lesz.