Pozsonyi újdonságok Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2018. május 30. 18:58

A budapesti Szlovák Intézetben mutatta be a szlovák főváros nevezetességeit és ez évi programjait a Szlovák Turisztikai Képviselet és a Pozsonyi Idegenforgalmi Szervezet.

Az eseményen Sona Jelinková, a képviselet vezetője kiemelte, hogy a háromnyelvű, multikulturális város nem először mutatkozik be Budapesten.

Alzbeta Melicharová, a Pozsonyi Idegenforgalmi Szervezet (BTB) igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy 2017. rekordév volt a szlovák főváros turizmusában: 1,291 millió turista 2,719 millió éjszakát töltött el náluk. Közülük 22 200 volt magyar, akik 35 900 éjszakát realizáltak. A magyar vendégek száma 7, az általuk eltöltött éjszakák száma 11%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Sona Jelinková ugyanakkor hozzátette, hogy a valóságban a hivatalos adatoknál jóval több magyar fordul meg Szlovákiában. A mobiltelefonok cellainformációs adatai szerint például tavaly 550 ezer honfitársunk járt a szomszédban. Ezzel szemben a hivatalos adatok szerint 96 ezer magyar fordult meg északi szomszédunknál.

Programözön

Silvia Renácsová, a BTB marketingmenedzsere részletesen ismertette Pozsony új és megújult látnivalóit, ez évi programjait. A koronázóváros idén ünnepli 25. évfordulóját annak, hogy az önálló Szlovákia fővárosa lett, a Pozsonyi Városi Múzeum pedig - amelyhez ma már 10 tematikus gyűjtemény tartozik a város különböző pontjain -, idén 150 éves. Az évforduló alkalmából több érdekes program és időszaki kiállítás is várja a látogatókat.

A nyári szezon legfontosabb eseménysorozata a június elejétől szeptember közepéig tartó Pozsonyi Kulturális Nyár, amelynek keretében vizuális és zenei előadások kerülnek színpadra városszerte. Shakespeare műveivel ugyanúgy találkozhatunk a szabad ég alatt, mint egy divatbemutatóval vagy gyerek folklórcsoportok előadásával.

A koronázó város dicső múltját idézik fel a június 22-29. között a Pozsonyi Koronázási Napok keretében, és ugyancsak június 22-én kezdődik a Kékfrankos Borfesztivál. A rendezvények listáját nem is tudjuk most itt felsorolni, akit érdekelnek bővebben a programok, látogasson el a visitbratislava.com weboldalra.

"Zöld Pozsony"

A rendezvényen elhangzott az is, hogy Pozsony a világ harmadik legzöldebb városa, ehhez kapcsolódva „Zöld Pozsony” kampánnyal csábítja a város turisztikai szervezete a látogatókat. Új tematikus kiadvány, térkép és online felület készült Pozsony parkjairől, a környék erdeiről, valamint a sportolási lehetőségekről. A közeli erdőkben két lombházban is lakhatnak akár az érdeklődők, a bringásokat pedig két nemzetközi kerékpáros útvonal is várja.

A pozsonyi vár tényleg úgy néz ki, mint egy felfordított asztal

Fotó: pixabay

Aki a városban akarja növelni kicsit az adrenalinszintjét, az kipróbálhatja a Szlovák Nemzeti Felkelés hídjának pillérén kialakított kilátótorony peremén az egyensúlyozást: 85 méteres magasságból 360 fokos panoráma tárul a szemei elé.

Nem árt tudni, hogy a Smart City koncepció keretében ingyenes wifihálózat fedi le jóformán a teljes történelmi belvárost, a hálózat működik a tömegközlekedési eszközökön is.

Limes-projekt a határon át

A szlovák főváros bemutatkozása után a német-osztrák-szlovák-magyar együttműködésben megvalósuló Limes-projekt néhány részletét ismertette Karsai Árpád turisztikai szakértő. Mint előadásából kiderült, Németországból 6, Ausztriából 21, Szlovákiából 2 és Magyarországról 65 egykori római tábor, vár, erőd és más történelmi emlék került bele a programba.

Szlovákiában az egyik ilyen, komplex turisztikai fejlesztésre váró hely a Gerulata római katonai tábor Pozsonytól nem messze. Ha megvalósulnak a tervek, akár olyan látogatottságra is lehet majd számítani ezeken a helyszíneken, mint az ausztriai Carnuntumban, ahol évente 250 ezer fő fordul meg.

Ezután Kovács Zoltán, a turizmus ágazatot is felügyelő Szlovák Közlekedési Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője köszöntötte a meghívottakat, és egyebek között elmondta, hogy áfacsökkentéssel és más konkrét lépésekkel igyekszik a szlovák kormányzat még versenyképesebbé tenni az ország turizmusát.

A program végén Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke virágcsokorral köszönte meg Sona Jelinkovának a magyar-szlovák turisztikai kapcsolatok előremozdításáért végzett áldozatos munkáját.

Erdei Bálint, Silvia Renácsová, Alzbeta Melicharová, Sona Jelinková, Kovács Zoltán, Ildikó Siposová, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója, valamint Tomas Koniar, a Pozsonyi Turisztikai Hivatal igazgatója

Fotó: Polgár Zoltán / turizmus.com