Prága, MICEissimo

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. január 02. 12:19

Prága évente 4500 rendezvénynek ad otthont, a város jelenleg is gőzerővel fejleszti MICE-infrastruktúráját, hogy még sokoldalúbb eszközárat állíthasson az iparág szolgálatába. Helyszíni beszámolónk.

Hogy fogalmunk legyen a prágai MICE-turizmus volumenéről, következzék néhány statisztika. A város 2018-ban összesen több mint 4500, 50 fősnél nagyobb méretű eseménynek adott otthont, és ezeken mindösszesen 540 ezer külföldi résztvevőt láttak vendégül. A Prágai Statisztikai Hivatal adatai szerint 2,2%-kal haladták meg a 2016-os, és 3,3%-kal a 2017-es eredményeket.

Tavaly a legtöbb konferenciavendég az USA-ból, Nagy-Britanniából, Németországból, Franciaországból és Svájcból érkezett. A legnépszerűbb helyszínek a konferenciahotelek voltak, ezekben rendezték az összes esemény 78%-át. A város egyébként összesen 42 000 hotelszobával rendelkezik jelenleg.

A MICE-kapacitás tavalyi és idei növekedése alapján a következő években a forgalom további bővülésére lehet számítani – mondta Roman Muška, a Prágai Kongresszusi Iroda igazgatója.

Prágában egyébként csaknem 10 fős iroda foglalkozik a város MICE-turizmusával, a fiatal csapat teljes támogatást kínál a rendezvények szervezőinek.

 

Változatos kongresszusi helyszínek

A város gazdag, modern, korszerű kongresszusi infrastruktúrával rendelkezik. A legnagyobb, klasszikus kongresszusi helyszín a Prága Kongresszusi Központ, amely 1977-ben nyílt ugyan, ám több felújításon és korszerűsítésen esett át, legutóbb 2017-ben.

Prague Congress Center

Fotó: Prague Congress Center

Azóta 30 százalékkal csökkent az épület energiafogyasztása, akusztikája pedig a 10. legprofesszionálisabb a világon. 5000 négyzetméteren 23 termet kínál, a legnagyobb 3000 fős. Legutóbb Sting állt a színpadon.

Prágai kongresszusi helyszínek számokban:

Prága Kongresszusi Központ

Teljes kapacitás: 9300 fő
Legnagyobb terem: 3000 szék
Kiállítóterület: 13 000 m2

2017-ben teljes felújításon esett át, a központ mellé új szárny építését tervezik

CUBEX Center

Teljes kapacitás: 1200 fő
Legnagyobb terem: 1000 szék
Kiállítóterület: 12000 m2

Teljesen új, 2018 nyarától fogadja a rendezvényeket

O2 Univerzum

Teljes kapacitás: 10 000 fő
Legnagyobb terem: 4000 szék
Kiállítóterület: 13 000 m2

2021 első negyedévében szálloda is nyílik

Nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, ebben partner a központ cateringjét nyújtó Zatisi is. A cégcsoportnak, amely a cateringszolgáltatás mellett két éttermet is üzemeltet Prágában (150 és 280 fősek) új koncepciója szerint mellőznek mindent, ami nem szolgálja a fenntarthatóságot. Nincs műanyag, csak üvegpoharat használnak, a rendezvényeken megmaradt, csomagolható ételeket kiadagolva közösségi hűtőszekrényekben bocsátják ingyenesen az alkalmazottak rendelkezésére.

Nagyon jól márkázható és látványosan berendezhető a tavaly nyáron megnyílt CUBEX Center, amely nem méreteivel, hanem jól variálható termeivel nyújt különlegeset. Mindenféle high-tech berendezéssel felszerelték, a belépőket például több mint 100 négyzetméteres médiafal fogadja, kijelzők segítik az eligazodást. Általában nappali fénnyel rendelkeznek a termek, s ahol nem, ott a fények, hangok, színek tetszőlegesen változtathatók, így bármilyen hangulat kialakítható a termekben. Hatalmas liftek, nehéz tárgyak felfüggesztését is lehetővé tevő szerkezet, kubista dizájn teszi érdekessé és praktikussá a rendezvényhelyszínt. Plug&play rendszere könnyen kezelhetővé teszi a hang- és fénytechnika vezérlését.

CUBEX Center

Fotó: CUBEX

Az egyik legnagyobb érdeklődésre mégis az idén szeptemberben megnyílt O2 Univerzum tarthat számot, amely az O2 Aréna mellett, ahhoz hozzákapcsolva hatalmas, modern, látványos helyszíne mostantól a legkülönbözőbb prágai óriásrendezvényeknek. 36 bejáraton át juthatunk be a komplexumba, amelynek középen hatalmas installációnál található egy központi információs pult. Két szinten 21 kisebb-nagyobb termet alakítottak ki, a nagyteremben csaknem 4000 fő tud egyszerre leülni.

O2 Universum

Fotó: Brychta Jan / O2 Universum

A terem jól variálható, sportesemények, koncertek számára is berendezhető. Ültetett gálavacsorát pedig akár 1000 fő számára is elegánsan le tudnak bonyolítani. Ügyeltek arra is, hogy mindenhova az elérhető legmodernebb berendezés és technika kerüljön. A komplexum mellé a tervek szerint 300 szobás szálloda is épül 2021-re.

Bár nem a nagyrendezvények számára ideális, ám annál izgalmasabb helyszín a várban található Lobkowitz-palota, amely kifejezetten az elegáns események számára kínál impozáns kulisszákat.

 

Megújuló konferenciahotelek

A városban egymást érik a szállodai beruházások: új hotelek épülnek, illetve régiek újulnak meg, alakulnak át, követve a piaci trendeket.

2020 júniusában fejeződik be a Prague Marriott Hotel felújítása. A szomszédos épülettel bővítik ki, és mind a 416 vendégszoba új, otthonos, lendületes stílust kap. A szállodát úgy alakítják át, hogy két lobbyjában külön tudják fogadni a csoportos és az egyéni vendégeket. Éttermi koncepciója is megújul: a séf kizárólag olyan ételeket tart majd az étlapon, amelyhez szigorúan 200 kilométeren belül szerzi be az alapanyagokat, így se argentin steak, se tengeri halak nem lesznek a kínálatban.

Kiváló lokációjával és fiatalos stílusával, továbbá jól variálható konferenciakapacitásával a Courtyard by Marriott Prague City is nagyon kedvelt a MICE-vendégek körében, 161 szobája kényelmes és tágas, étterme pedig a Farmer's Market nevet viseli, nem véletlenül. Rendezvénytermeit nemrégiben újították fel, és tele vannak remek ötletekkel, a falakat például olyan bevonattal látták el, amelyre krétával is lehet írni.

Courtyard by Marriott Prague City

Fotó: Turizmus.com

Egyedi, fiatalos, színes dizájnjával méltán az egyik legkeresettebb szálloda a 238 szobás Mama Shelter Prague. Stílusa miatt több sztár, zenész és híres sportoló is választotta már átmeneti lakhelyéül, bárjában, teraszán a helyeik is szívesen elidőznek esténként. Egy 60-as évekbeli, műemléki védettségű épületből alakították ki. Különlegességét egyedi megoldásai adják, az egész hotel olyan, mint egy nagy játszótér felnőtteknek. A lobbiban biliárd, a kantinban csocsóasztalok találhatók, és még a WC-be is televíziót tettek, méghozzá a plafonra.

Mama Shelter

Fotó: Mana Shelter

Szintén teljes felújításon esett át a Diplomat Hotel, ahol néhány funkciót is újragondoltak, olaszos éttermét kinyitották az utcáról betérő vendégek számára. 400 szobája és 23 rendezvényterme szinte minden típusú és méretű rendezvényre alkalmassá teszi, legnagyobb terme 500 fős. Tetőterasza igazi kuriózum. Érdekesség, hogy méheket is tartanak, így az asztalra mindig saját méz kerül.

A Pyramida Hotelt is üzemeltető cseh szállodalánc 50 házzal rendelkezik országszerte, a szálloda szintén teljes felújításon esett át. 550 fős nagyterme, valamint indusztriális stílusban felújított étterme tavasz óta fogadja a vendégeket.

Ugyancsak vonzó a szintén szépen felújított Kings Court. A 138 szobás ház igyekszik minél több kényelmi szolgáltatást adni a vendégeknek. A szobákban egy távirányítóval lehet szabályozni mindent: fűtést, világítást, függönybehúzót. Sparészlege is vonzóvá teszi.

 

Prága lesz az AI nemzetközi központja

A cseh főváros rendkívül tudatos a fejlesztéseit illetően. Nemrégiben eldöntötték, hogy a Károly Egyetem, a Tudományos Akadémia és más piaci szereplők bevonásával a városvezetés ide vonzza a világ minden részéből azokat a tudósokat, akik a mesterséges intelligenciát (AI) kutatják, fejlesztik.

A város szeretné öt éven belül elérni, hogy az AI kutatóinak és fejlesztőinek száma ötezerre, az AI-diplomák száma ötszázra, a piacra lépő új vállalkozások száma pedig ötvenre nőjön.Már ma is több mint száz AI-szakértő diplomázik a prágai egyetemeken, ez több mint a kanadai Montrealban, amely jól ismert az AI-ban képzett munkaerőről.

*

A cikk eredetileg a Turizmus.com magazin 2019. decemberi számában jelent meg. Címlapfotó: Brychta Jan / O2 Universum