Próbaüzemben a Mátra új libegője

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. november 01. 11:28

Több mint 100 millió forintos fejlesztéssel elkészült a Sástó és az Oxygén Adrenalin Park közötti libegő. A Mátra új turisztikai látványosságát a próbaüzem után, a jövő év tavaszán adják át a közönségnek.

A libegővel Magyarország legnagyobb hegyvidéki tavától, a Sástótól a több mint ötszáz méter magasságban levő Oxygén Adrenalin Parkig juthatnak el az érdeklődők. A közel fél kilométeres távolságot alig tíz perc alatt tehetik majd meg a vendégek a kifeszített drótkötélpályán a kétszemélyes üléseken.

A fejlesztésre az Élpak Zrt. több mint százmillió forintot fordított saját költségvetéséből. A munkát az előzetes engedélyek beszerzése után 2017 őszén kezdték el, és a kivitelezést egy év alatt meg is valósították. Jelenleg a terheléses próbaüzemet végzik a szakemberek. Ezt követően pedig – várhatóan ez év végéig – a még szükséges engedélyeztetési eljárást is lefolytatják.

A libegő korábban sífelvonó volt az Alpokban

Fotó: Mentusz Károly

A libegő egyébként Ausztriából származik, ahol korábban sífelvonóként működött az Alpokban. A gyöngyösi székhelyű cég megvásárolta, majd valamennyi alkatrészét bevizsgálták, és az összes forgó, görgő részt felújították, illetve kicserélték. A vasszerkezetet átröntgenezték, valamint az anyagvizsgálók a drótkötelet is ellenőrizték.

A több mint 500 méter magasan lévő indítóállomás

Fotó: Mentusz Károly

A beruházás során indítóállomást építettek az Oxygén Adrenalin Parkban, ahonnan a libegőt irányítják majd. A Sástó közelében kialakított részen pedig fordító rendszert szereltek fel. A libegőtől nem messze található a négy csillagos kemping, amelyet pályázati támogatással 2013-ban létesítettek. Az egykori sástói kőbánya területén kialakított Oxigén Adrenalin Parkban többek között két panzió, játszótér, játszóház, bobpálya, függőhíd, gépkocsiparkoló, mesterséges tó és pihenő várja az érdeklődőket. A mostani fejlesztéstől a Mátrába érkező turisták számának további növekedését várják.

Mesterséges tó és pihenőhely az Oxygén Adrenalin Parkban

Fotó: Mentusz Károly