Programajánló: Zsidó Művészeti Napok

Forrás: turizmus.com

 2017. április 21. 11:40

Az idén május 6-14. között zajló Zsidó Művészeti Napok keretében kiváló és népszerű művészek vállalkoztak új produkciók létrehozására, gyakran egészen egyedi felállásban.

Ízelítő a kínálatból:

Budapest Klezmer Band - május 9. Budapest Kongresszusi Központ

Sztárvendég: Falusi Mariann

Budapest Klezmer Band

 

A klezmer, az odesszai kocsmák érzéki dalai, és Fegya legújabb szerzeményei idén sem maradhatnak el! „Hihetetlen érzelmek vannak a klezmer muzsikában, ... mert ott, ha sírás van, akkor nagyon, ha jókedv van, akkor nagyon. Tehát mi is intenzívek vagyunk a színpadon, de ugyanakkor fegyelmezettek, és erre Fegya mindig odafigyel. De boldogan játszik mindenki.” (Falusi Mariann)

 

Apáról fiúra - L'dor Va'dor - május 14.  Uránia Nemzeti Filmszínház

Dés László, Dés András, Závada Pál és Závada Péter estje

Közös színpadon két nemzedék! Kizárólag egy alkalommal, a Zsidó Művészeti Napokon!

 

 

Két muzsikus és két író, apák és fiúk, akik legalább három különböző világba vezetik be közönségüket. Az elbeszélő próza, a legfrissebb kortárs költészet, valamint a szövegeket is magába fogadó, elgondolkodtatni vagy nevettetni is képes, ám bravúrosan komoly jazz találkozása... pazar, valódi intellektuális feltöltődést ígér!

 

Shoo Shoo Baby - Szűcs Gabi és Hegedűs D. Géza zenés estje - május 10. MOMkult Színházterem

Élni akarás egy embertelen világban! SWING!

Hegedűs D. Géza és Szűcs Gabi

Fotó: Vajda Tamás

Marlene Dietrich, a zsidó származásuk miatt betiltott, elüldözött írók, költők, művészek, előadók idéződnek meg dalban, prózában, táncban(!) és képekben Szűcs Gabi és Hegedűs D. Géza tolmácsolásában.

Az esten megelevenednek az 1940-es évek, főként a II. világháború idején népszerű dalok Hollywood-tól New York-ig, Londonon, Párizson át Budapestig. A swing-zene, a sanzon, a kuplé legfényesebb korszaka volt ez az időszak, mialatt a világ a legborzasztóbb hat évét élte.

 

Mendelssohn utazásai - május 7.  Uránia Nemzeti Filmszínház

Óbudai Danubiana Zenekar

 

A Zsidó Művészeti Napok koncertje azért is különleges, mert a dinamikus Óbudai Danubia Zenekar és Anton Saburov, a fiatal orosz karmester közös munkájának lehetünk tanúi, amely számukra is inspiráló azon túl, hogy kedvelt szerzőjük darabjai közül választottak az estére.

Anton Saburov az I. Nemzetközi Felix Mendelssohn Karmesterverseny első díját nyerte el Görögországban, 2016-ban.

A Zsidó Művészeti Napok további programjai: http://zsidomuveszetinapok.hu/hu/osszes-program