Programdömping Szlovákia királyi városaiban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. április 13. 19:05

Késmárk, Lőcse, Bártfa és Ólubló gazdag történelmi emlékei és a szezon legfontosabb rendezvényei mutatkoztak be Budapesten.

Szlovákia továbbra is népszerű a magyar vendégek körében: a legfrissebb, 2018-as adatok szerint tavaly 10 százalékkal nőtt a Magyarországról érkező turisták száma, és 225 ezer vendégéjszakával hazánk megőrizte 4. helyét a küldőországok sorában – mondta el a tavaszi szezonindító rendezvényen Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet magyarországi vezetője. A Szlovák Intézetben tartott eseményen Észak-Szlovákia történelmi városainak turisztikai szakemberei mutatták be a régió legfőbb látnivalóit és eseményeit.

Ján Gondek gorál zenekara játszik

Fotó: turizmus.com

A térség bővelkedik UNESCO Világörökségi helyszínekben, Bártfa óvárosa, Késmárkon a népi barokk stílusban épült evangélikus fatemplom, Zsigrán a kora gótikus Szentlélek-templom, Lőcsén a gótikus Szent Jakab-templom, a történelmi városrész, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű vára, a Szepesi vár viseli a kitüntető címet.

A történelmi városok évről évre számtalan rendezvénnyel készülnek. Az iparosmúltjáról híres Késmárkon például minden második év júliusában megrendezik Szlovákia legnagyobb népművészeti fesztiválját külföldi kézművesek és művészcsoportok részvételével. Az idei, immár 29. Európai Népművészeti Fesztivál kulturális programját a Késmárk város 750. évfordulójára szervezett eseménysorozat is gazdagítja.

Bártfa

Forrás: magas-tatra.info

Lőcsén a Szepesi vár éjszakai bejárásokkal és különféle programokkal várja a vendégeket. Mivel a város ad otthont a szlovákiai vakok intézetének, látássérültek számára speciális interaktív várlátogatásra is van lehetőség. A város ad otthont az egyik legnagyobb európai zarándokhely is: a lőcsei Mária-hegyen minden év júliusának első vasárnapján rendezik meg az éves nagy zarándoklatot.

A történelmi fürdőjéről, gyógyvizéről ismert Bártfán többek között zenei fesztiválokkal, lovagi játékokkal, a Történelmi Bártfai Vásár 668. évfolyamával készülnek, de Sissi, azaz Erzsébet királynő látogatásának emlékét is megünneplik a fürdőépület melletti téren. Magas, mészkősziklás hegycsúcson emelkedik Ólubló vára, a település idén is várünnepségekkel, vásárokkal és zenei rendezvényekkel várja a látogatókat.

A régióban az épített örökség és a gazdag kulturális programok mellett a tiszta természet a másik fő vonzerő. A hegyvidéken különböző nehézségű gyalogos túrák közül lehet választani az egész napos magashegyi kirándulásoktól a könnyű sétákig. A bicikliseket több mint 300 kilométer hosszú, dombokon, völgyeken, városokon és falvakon át vezető kerékpáros útvonal, széles aszfaltutak, hegyi singletrack, bike park és kölcsönző várják.

Lombkorona tanösvény a Bachleda-völgyében

Fotó: magas-tatra.info

A Bachleda-völgyében lombkorona tanösvényen lehet sétálni, de vadvízi evezésre, barlangjárásra, sziklamászásra is van mód, a Lengyelországgal határos gorál vidéken pedig a legnagyobb attrakció a történelmi ismertetéssel kísért hagyományos tutajozás a Dunajecen.