Programok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2019. április 03. 12:12

Április 5-én kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Magyarország legnagyobb kulturális eseménysorozatán mintegy 40 helyszínen több mint száz program várja a közönséget.

A fesztivál kiemelt témája idén Liszt Ferenc életműve, ezen kívül az orosz kultúra áll a középpontban. A BTF nyitó előadásán Muszorgszkij Hovanscsina című operájának rekonstruált, eredeti változatát mutatják be. A fesztivál vendégei közt lesz mások mellett a szentpétervári Mariinszkij Színház balettegyüttese és zenekara, Valerij Gergijev vezényletével, Jordi Savall és régizene együttese, valamint a Koreai Nemzeti Táncszínház.

Programot szentelnek a Bauhaus centenáriumának, a Szépművészeti Múzeumban Michelangelo rajzaiból nyílik tárlat, a Concerto Budapest Leoncavallo nagyzenekari formában még soha elő nem adott Requiemjét játssza. A BTF második napján Tavaszköszöntő promenádot tartanak, amelyen énekesek, zenészek, táncosok vonulnak végig az Andrássy úton, a menetet nagyszabású össztánc zárja a Hősök terén.

A fesztivál kiemelt témája idén Liszt Ferenc életműve

Fotó: turizmus.com

A tavaszi fesztivál keretében idén harmadszor kerül sor az UNESCO szellemi kulturális örökségét bemutató Pont Fesztiválra, amelynek fókuszában idén a balkáni térség áll. A BTF-hez idén is csatlakozó BudapestArtWeek keretében több mint hetven múzeum, galéria és műterem várja az érdeklődőket, az idei tematika az orosz és a magyar képzőművészet, illetve kapcsolódási pontjaik.

A régizene kedvelőinek újra megszervezik a Zsabó Fesztivált, melynek középpontjában ezúttal a cári és császári udvarok szülőföldjüktől távolra szakadt muzsikusai állnak, az olvasást népszerűsítő POKET az irodalmi klasszikusokat közelíti meg újszerűen. Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész és a debreceni Kodály Filharmonikusok különleges helyszínen, a Liszt Ferenc repülőtéren lépnek fel. A fesztivál ideje alatt vetítést tartanak David Lynch amerikai rendező kultikus filmjeiből.

A BTF idején hatodik alkalommal rendezik meg a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), amelyen tizenhárom országból 23 produkciót láthat a közönség. Az idei MITEM mottója egy Madách-idézet: "Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?"