Programok és múzeumrekonstrukció Székesfehérvárott

Forrás: turizmus.com

 2018. március 20. 15:47

A kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja az Árpád-ház program első ütemében megvalósuló tudományos-szakmai alprogramokat és további mintegy 400 millió forint támogatást biztosít a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának előkészítésére.

Az Árpád-ház program célja elhelyezni az Árpádok örökségét a magyar és az európai közemlékezetben, illetve előkészíteni az Aranybulla kiadása 800. évfordulójának megünneplését (2022), valamint Szent István halálának 1000. évfordulójáról (2038) való megemlékezést. A kormány 1,2 milliárd forint támogatást biztosít arra a célra, hogy a tudomány legfrissebb eredményeire alapozott összkép alakuljon ki az Árpádokról, a Magyar Tudományos Akadémia intézményei, közgyűjtemények, egyetemi tanszékek, önkormányzatok, kulturális egyesületek különböző tudományos kutatási, valamint ismeretterjesztő-kultúraközvetítő, értékmentő programokat szervezzenek.

Székesfehérvár főtere

Fotó: turizmus.com

Emellett folytatódik a székesfehérvári Szent István Király Múzeum felújításának előkészítése is, amire további 400 millió forintot biztosít a kormány. Az értékes műemléképület a részleges rekonstrukciót követően helyet adhat a Magyar Nemzeti Múzeum az Árpádok történelmi művét bemutató tárlatának, és megfelelő tere lehet egy, a város történetét, kulturális örökségét bemutató új, állandó kiállításnak is.