Projektzárás Aggtelken

Forrás: magyarepitok.hu

 2019. február 21. 13:51

Lezárult az Aggteleki Nemzeti Park értékeinek megőrzését szolgáló 307 millió forintos természetvédelmi projekt.

A program célja a barlangrendszer természetes élőhelyeinek állapotjavítása és a biztonságos közlekedés kialakítása volt. A projektben többek között elbontottak beton műtárgyakat és omladékokat, megszűntették az omlásveszélyt és stabilizálták eltömődött barlangbejáratokat, rozsdamentesre cserélték a korrodált létrákat is.

Dolgoztak az esztramosi bányavágatokatban és barlangokban, az aggteleki Baradla-barlangban, az aggtelek-jósvafői Béke-barlangban, a bódvaszilasi Meteor-barlangban, a jósvafői Baradla Hosszú-Alsó-barlangban, az aggteleki Baradla-tetői-zsombolyban, a bódvaszilasi Pócsakői-víznyelőben, valamint a szintén bódvaszilasi Kopaszgally-oldali kettes számú víznyelőbarlangban is.

Kép a bódvaszilasi Meteor-barlangból

Fotó: pixabay.com

Az érintett barlangrendszerek számos denevér telelő és szaporodóhelyeiként szolgálnak. A bejáratok felújításával és az átszellőzés biztosításával, illetve a szén-dioxid koncentráció csökkentésével a denevérek megfelelő élőhelyekhez juthatnak.

Az egészségesebb levegő hozzájárulhat ahhoz is, hogy az évi 1,6 millió látogató az eddigieknél is kényelmesebben és biztonságosabban látogathassa a természeti értékeinket.

Kapcsolódó cikkek