Projektzárás Velencén

 2013. március 31. 12:50

Velence és térsége, a Velencei-tavi turizmus szereplői egységes arculattal és marketingstratégiával jelennek meg a turisztikai piacon annak a fejlesztésnek az eredményeként, melyet a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület hajtott végre több mint 47 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával. A projekt összköltsége meghaladta az 55,6 millió forintot.

A fejlesztés első lépéseként új, Velencei-tavi turisztikai ernyőmárka logo és ehhez kapcsolódó arculati kézikönyv készült. Az arculati kézikönyv meghatározza a TDM szervezet által létrehozott megjelenések vizuális elemeit, többek között a desztináció kiállítási installációit, többnyelvű információs tábláit és turisztikai kiadványait.
A projekt megvalósítása során felújításra került a velencei Tourinform iroda, megközelítése akadálymentesített lett, akadálymentesített parkolót és az épületen belül akadálymentesített mellékhelyiséget alakítottak ki. Megújult a bútorzat, a munkaszervezet irodai informatikai eszközöket és berendezéseket vásárolt.
Az egyesület angol és német nyelvi szakmai képzéseket szervezett a helyi turisztikai tag-szolgáltatók, az egyesület tagjai és munkatársai számára. 2011. év nyarán a belföldi szakmai tanulmányúton –Gyenesdiás, Keszthely -, ősszel pedig Ausztriában, a Wörthi-tó térségében külföldi szakmai tanulmányút során gyarapíthatták ismereteiket. A két meglátogatott desztinációban „jó gyakorlatok” jegyében megismerhették a már sok éves TDM tapasztalattal rendelkező szervezetek eredményeit.


A projekt keretében az új arculatnak megfelelő dizájnnal és online szolgáltatásokkal jött létre a desztináció turisztikai honlapja, a velenceturizmus.hu. A weboldal 2012. júliusában került fel a világhálóra. A honlap adatbázisa főleg Velence és térsége, de az egész Velencei-tó térség kínálatáról is széleskörű tájékoztatást ad az érdeklődőknek. A szervezet az adatbázisában szereplő személyeknek/csoportoknak/tagjainak rendszeresen küld hírlevelet, melyben az aktuális programokról, ajánlatokról és hírekről nyújt tájékoztatást.
Elkészült a mobil installáció (roll-up, molino, strandzászló, megállító tábla, mobil pult), melyeket az egyesület elsősorban a térségi rendezvények és kitelepülések során használ.

A projekt keretében a TDM szervezet fejlesztési és fenntarthatósági programja és további szakmai tanulmányok is elkészültek, melyek a szolgáltatás-fejlesztési és cselekvési terv, a szervezet- és hálózatfejlesztési program, és versenyképességi a pozicionálási stratégia. Mindezeken kívül egy vendégelégedettséget mérő kutatásra is sor került.


A TDM Egyesület a projekt megvalósítása során többször találkozott a potenciális Vendéggel is: például az egyesület 2011-ben Velence Város önálló standján, 2012-ben közös Velencei-tó installációval (gárdonyi és velencei TDM-ek) és 2013-ban a Velencei-tó Térségi TDM szervezésében vett részt az Utazás Kiállítás szakmai vásáron. Kiadványaikat bemutatták többek között Bécsben a Nagy Magyar Turizmusnap (2012. okt.) alkalmával és kitelepültek a Családi-kör bringatúra, Efott, velencei Orbán-nap stb. rendezvényekre is.

A projekt támogatásával 7 féle helyi turisztikai kiadványt készítettek el: Velencei-tavi vendégváró (programok, szolgáltatások), Találkozzunk a Velencei-tónál! (invitatív), Velencei-tavi turisztikai kalauz (szálláshelyek, vendéglátóhelyek), Kerékpáros térkép, Víz-tér, Kultúr-tér, Velencei-tó / Velence turisztikai térkép.

A projekt befejezéseként elkészült a desztináció turisztikai információs táblarendszere. Ennek keretében 13 db kültéri kétoldalas információs tábla/látványtérkép került kihelyezésre, mely a Velencei-tó és Velence térségét, annak turisztikai értékeit, látványosságait illusztrálja. 40 db útbaigazító tábla (nyíl) került ki Velence város frekventált közlekedési csomópontjaiban, segítve mind a turisták, mind a helyi lakosok eligazodását a fő turisztikai objektumok tekintetében. Információs terminált (touch info) helyeztünk ki Velence város két pontján (gyalogos vasúti aluljáró, posta).
A projektnyitó rendezvényre 2010. december 9.-én, a projektzáró rendezvényre 2013. március 29-én került sor.
A velencei helyi TDM szervezet tagsága az egyesület 2009-es alapítása óta 52 tagra bővült.
A TDM pályázat megvalósításával, a turizmusban érdekelt szereplők összefogásával egy kulturált és korszerű információs fogadó bázis jött létre, ezekre a fejlesztésekre biztonsággal lehet a jövőben tovább építkezni, fejleszteni.