Pünkösdkor újra örökségünnepet tartanak a Skanzenben

Forrás: turizmus.com

 2023. május 17. 13:11

Május 28-29-én örökségbemutatók, színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, zenei és táncos programok várják a látogatókat a Skanzenben, ahol negyvenhárom szellemi kulturális örökségét őrző közösség találkozik egymással és a látogatókkal.

A Pünkösdi Örökség Ünnep bepillantást enged élő örökséggel rendelkező közösségeink színes hagyományaiba. Két napra kézművesekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel telik meg a múzeum.

A látogatók hagyományos ételeket kóstolhatnak, mesterségek titkait ismerhetik meg, beállhatnak a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, élvezhetik a különböző tájegységek muzsikáját és gyönyörködhetnek a különféle vidékek viseleteiben. Emellett olyan különleges tradíciókat ismerhetnek meg, mint az egri fertálymesterség, a selmeci diákhagyományok, a hajdúdorogi krisztuskatonaság. A táncos, zenés és kézműves közösségek mellett gasztronómiához kötődő örökségek is bemutatkoznak – a karcagi birkapörkölttől a bajai halászlén át a borsodnádasdi molnárkalácsig.

A Gandhi Hagyományőrző Együttes a Skanzenben

Fotó: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A szentendrei Skanzen 12. alkalommal rendezi meg a Pünkösdi Örökség Ünnepét az Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseményeként, amelyen az UNESCO 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményét ünnepeljük.

A Pünkösdi Örökség Ünneppel egy időben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont az EU Creative Europe Programban megvalósuló nemzetközi projekt magyarországi találkozójának. A négynapos program középpontjában az UNESCO jó megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncház-módszer áll. A projektben tánc- és zenekutatók, muzeológusok és szellemi örökség szakértők dolgoznak együtt, akik az Pünkösdi Örökség Ünnep ideje alatt közös nemzetközi terepkutatást végeznek.