Pünkösdölés és várjáték Hollókőn

Forrás: turizmus.com

 2016. május 09. 13:03

Hollókőn pünkösdkor is megelevenednek a hagyományok, a régi népszokások az Ófaluban. A Pünkösdi Várjáték pedig a végvári időszakot és a kuruc–labanc korszakot idézi fel a falu középkori várában.

Pünkösdvasárnap az Ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik csakúgy, mint húsvétkor. Az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt. A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásár – mellett megnyitják a Hollókő Lego projektet is a Palóc Játszóház udvarán, ami több más fejlesztéssel együtt jól mutatja, hogy ez a kis palóc falu nem csak a múltból él.

Megválasztják Hollókő saját pünkösdi királyát is, csupán néhány népi ügyességi feladatnak kell megfelelnie az arra érdemesnek. A vasárnapi ingyenes rendezvényen az Ófalu udvaraiban gasztronómiai ínyencségek is várják a falu lakóit és látogatóit.

Pünkösdölés Hollókőn

Pünkösdölés Hollókőn

 

Másnap, május 16-án a Pünkösdi Várjáték a végvári időszakot és a kuruc–labanc korszakot idézi fel Hollókő középkori várában, az erődítmény előtti téren és a portyázó csapatoknak köszönhetően az Ófaluban is. A nap folyamán az Egri Vitézlő Oskola tagjai játszóházat tartanak, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a várban.

Bocskai Angyalai a vár előtti táborukban sátrakkal, ágyúkkal, puskákkal, fegyverállványokkal várják az érdeklődőket. Bárki bekapcsolódhat a tábori életbe, lehetősége lesz fegyverekkel gyakorolni, beöltözködni.

Várjáték a hollókői várban

Hagyományőrző várjáték

 

Szent László Vitézei a faluban portyáznak labancokként, akiket aztán kuruc vitézek vesznek üldözőbe, majd a várnál csapnak össze, számos ágyúdörrenés közepette. A nap végén az összes résztvevő segítségével ostromjátékban vehetnek részt a látogatók, amit a győztesek lakomája követ.