Rákóczi tematikájú játszóteret adtak át a Borsi kastélyban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. szeptember 16. 09:18

Újabb fejlesztéseket adtak át Borsiban, a Rákóczi-kastélyban. Az Európai Unió által támogatott határon átnyúló Interreg pályázatnak köszönhetően újabb turisztikai szolgáltatásokkal bővült a kastély kínálata.

Kelet-Szlovákia egyik legfontosabb és egyre népszerűbb attrakciója a magyarok számára a két évvel ezelőtt átadott, felújított Rákóczi-kastély Borsiban. A Sátoraljaújhelytől csupán néhány kilométerre, a határ túloldalán fekvő Borsi várkastély 8,7 millió eurós támogatásból újult meg és telt meg élettel. Túl azon, hogy kiváló interaktív múzeumot alakítottak ki a Bodrog folyó partján álló épületben, szálloda, ajándékbolt és étterem is működik az ódon falak között.

Múlt héten az Európai Unió által támogatott határon átnyúló Interreg pályázatnak keretében befejeződött a kastély tágabb környezetének tájépítészeti rendezése és az elmocsarasodott tó rehabilitációja. Emellett megépült egy Rákóczi tematikájú játszótér, egy pihenőpark tanösvénnyel és fűszerkerttel, valamint megújult a kastély szomszédjában lévő irodaépület, Sátoraljaújhelyen a városháza falán pedig egy vetítés népszerűsíti a kastélyt. A fejlesztések azonban itt nem érnek véget, számos további tervük vár megvalósításra.

borsi

A fejlesztések során megépült egy Rákóczi tematikájú játszótér és egy pihenőpark, tanösvénnyel és fűszerkerttel

Fotó: Vajda János/MTI

Diószegi László, a kastélyt működtető II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatója a megnyitón elmondta, a teljes Interreg Szlovákia-Magyarország beruházás 1 millió eurós európai uniós támogatásból valósult meg.
Az összeg mintegy húsz százalékát a partner Sátoraljaújhely használta fel a borsi kastélyt népszerűsítő fényfestés és a kastélyközponthoz történő utazást segítő elektromos kerékpárok vásárlására.

A fennmaradó összegből a kastélyközpontban lévő játszótér, tanösvény építése és a tó rehabilitációja mellett egy Rákóczi tematikájú virtuálisvalóság-programot is létrehoztak - ismertette az igazgató.