Ráolvasással népszerűsítik a verseket

Forrás: turizmus.com

 2015. március 03. 17:16

Zenével, könyvbemutatókkal, bórkóstolóval és verses ráolvasással csalogatják az irodalmat kedvelőket Balatonfüredre, Hamvas Béla születésnapja alkalmából. A legtöbb rendezvény ingyenes lesz.

Ennek köszönhetően egy átlagos tavaszi hétvégéhez képest jóval több turistára számítanak a Balaton parti városban.

Március 20 - 21-én (péntek, szombat) az irodalomkedvelők mellett, a zene és a borok iránt érdeklődők is találhatnak olyan eseményeket, amelyek miatt érdemes ellátogatni Balatonfüredre. A Tagore sétányon igényes fúvószenekari műveket hallgathatunk, majd a parton álló Hamvas-hársnál egy különleges, orosz nyelven megszólaló „ráolvasásnak" is tanúi lehetünk.

A balatonfüredi önkormányzat és a Hamvas Béla Asztaltársaság 2000-ben ültetett fát Hamvas Béla emlékére. A "Hamvas-hárs" alatt minden évben ünnepséget tartanak. Itt minden alkalommal a magyar mellett még egy nyelven (eddig szerb, francia, német, olasz, hindi, angol, kínai) "a fára olvassák" Hamvas Béla szövegét a Fák című esszéből. Másnap Sava Babić műfordítói emlékdíj átadóünnepsége zajlik majd a városban. A díjat idén először adják át, Sava Babić, hungarológus, műfordító, a magyar irodalom legnagyobb alkotásait, a magyar kultúra legjelentősebb szellemi értékeit, lefordította és bemutatta a szerb, illetve a délszláv közönségnek valamint tevőlegesen közreműködött a magyar-szerb kulturális kapcsolatok ápolásában. A díjat, a Hamvas-napok programjának keretén belül adják át annak a fiatal, 35 éven aluli szerb anyanyelvű személynek, aki az adott évben legtöbbet tett a két ország közötti kulturális kapcsolatok ápolásáért. A díj fővédnöke: dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Cserép László, a Balatonfüred önkormányzat oktatási és idegenforgalomért felelős osztályának vezetője elmondta: a programokat úgy állították össze, hogy az a helybéliek mellett, megmozgassa a távolabb élő Hamvas-rajongókat is. Az esemény egyfajta korai szezonkezdetnek is felfogható a Balaton partján. Mint mondta: Balatonfüred már évek óta élen jár abban, hogy olyan kulturális programsorozatot kínál, amelynek köszönhetően, a magyarok és külföldiek közül sokan, kifejezetten kulturális motiváció miatt jönnek a tó partjára. Az ilyen programok hozzájárulnak ahhoz, hogy évről évre a Balaton partján 3,5 milliónál is több vendégéjszakát töltsenek el a vendégek.