A Közel-Kelet "zöld zászlóshajójává" válna Rász el-Haima

Forrás: turizmus.com

 2023. október 11. 12:51

Az Egyesült Arab Emírségek legészakibb tartománya, Rász el-Haima elnyerte az EarthCheck ezüst fokozatú minősítését. Ezzel nemcsak a Közel-Kelet első EarthCheck tanúsítványát szerezte meg, de újabb lépést tett afelé is, hogy 2025-re a közel-keleti régió zöld zászlóshajójává váljon.

Az EarthCheck tanúsítvány megszerzése a régió éghajlatából fakadóan is óriási mérföldkőnek számít. Az auditálás során ugyanis a tudományos szervezet 10 fenntarthatósági kritériumának kell megfelelni, amelyek az energia- és vízfogyasztástól kezdve a hulladékgazdálkodáson át a karbonlábnyom-elemzésig számos terület vizsgálatát magukban foglalják.

Rász el-Haima a Közel-Keleten elsőként kapott EarthCheck tanúsítványt

Fotó: Ras Al Khaimah Tourism Development Authority

 

Az ezüst fokozat bejelentésének híre nem is jöhetett volna jobbkor, ugyanis november végén az Egyesült Arab Emírségekben tartják az ENSZ COP28 klímakonferenciát, amelynek napirendjén a 2030-ra kitűzött, 43%-os globális kibocsátáscsökkentési cél elérése szerepel.

„Az EarthCheck ezüst fokozatú tanúsítványa, amit Rász el-Haima megszerzett, különös jelentőséggel bír. Ez ugyanis nemcsak a fenntarthatósági és kiegyensúlyozott turizmusban való szerepvállalásunkat erősíti, de támogat minket abban is, hogy 2030-ra elérjük az évi 3 milliós látogatószámot"– mondta Raki Phillips, a Rász el-Haima Turisztikai Fejlesztési Hivatal vezérigazgatója.

A turisztikai hivatal a közelmúltban útjára indította saját fenntarthatósági programját is Responsible-RAK néven, amelyhez már 20 vállalkozás csatlakozott. A turisztikai hivatal különböző elismerésekkel igyekszik ösztönözni az iparági szereplőket a fenntarthatósági gyakorlatok és megoldások bevezetésére és monitorozására – olvasható lapunkhoz eljuttatott közleményükben.