Turisztikai látogatóközpont nyílt a mezőtúri református templomban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2020. február 18. 11:06

Befejeződött a turisztikai fejlesztés a mezőtúri református nagytemplom épületegyüttesében. Az alföldi város református egyházközsége közel 300 millió forint támogatást nyert el a műemlék átalakítására és látogatóközpont létrehozására.

A belváros egyik ékességének számító nagytemplom hosszú, a középkorig visszanyúló történettel büszkélkedhet. Ám az idők során többször lerombolták és átépítették. A mai arculatát 1843-45-ben alakították ki, érdekessége, hogy  kívülről klasszicista, belülről viszont barokk jegyeket hordoz. 2014-ben a kormány a helyi reformátusság előtt tisztelegve Történelmi Emlékhellyé avatta Mezőtúr nagytemplomát.

Az egyházközség a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében új turisztikai attrakciót alakított ki a me Történelmi Emlékhelyen – tájékoztatta lapunkat Karancsi Tamás projektmenedzser. A látogatóközpont létrehozására építési és felújítási munkák egész sorát végezték el. Ezáltal bemutathatóvá vált a műemlék épület. Az új látogatóközpont több elemet is magába foglal, így a nagytemplomot és annak tornyát, az épületegyütteshez tartozó kertet, továbbá az ó-könyvtárat és múzeumot, valamint a kántorlakást is.

A fejlesztés során megmaradt a nagytemplom műemlék jellege, és a gyülekezeti használat mellett, 1500 érdeklődő vendég befogadására alkalmas rendezvényhelyszínné változott, amely különböző előadásoknak, hangversenyeknek, kórustalálkozóknak és egyéb komolyzenei rendezvényeknek is otthont ad. Ugyanakkor látogatható lett a város panorámáját kínáló templomtorony is, ahonnan az érdeklődők távcsővel is megtekinthetik Mezőtúrt.

Turisztikai látogatóközpontként és rendezvényhelyszínként is funkcionál a mezőtúri református nagytemplom

Fotó: jnsztfu

A helyszínen a reformáció szellemi központjaként fogadják a vendégeket és a látogatómenedzsment részeként tematikus programokat ajánlanak számukra, amelyek részleteiről az érintőképernyős információs pultok segítségével lehet tájékozódni.

A régi kántorlakás is megváltozott, miután ezentúl az ajándékkészítő kézműveseknek ad helyet, ahol a meghívott hírneves mezőtúri fazekasokkal alkotás közben találkozhatnak a látogatók. Megismerkedhetnek a mesterfogásokkal, a helyi motívumok és formák világával. Az  ó-könyvtárban és múzeumban a kultúra és vallás iránt érdeklődő turista gazdagodhatnak szellemi élményekkel.

A pályázati támogatással olyan eszközöket szereztek be, amelyek segítségével a templomkert is aktív helyszínné válik. Különböző interaktív eszközökkel is gyarapodtak, amelyekkel a látogatóközpont komfortját emelik, az ingyenes audioguide-os vezetéssel pedig sétát is szerveznek a helyszínen.

A most megvalósított beruházás jól illeszkedik a vallási turizmushoz és a kulturális hagyományok kínálatához Mezőtúron.  Az egyházközség célja, hogy minél több turistát szólítson meg és ösztönözzön visszatérésre a városba.