Régészeti emlékek a Kurultajon

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 16. 12:35

Első alkalommal szerepelt kiállítással a Magyar Nemzeti Múzeum a 2022. augusztus 12-14. között Bugacon megrendezett Kurultajon. A legérdekesebb kiállított darab a várpalotai hun üst volt.

A magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén több száz lovas és gyalogos hagyományőrző vett részt. A Nemzeti Múzeum, igazodva a Kurultaj tematikájához és a rendezvényen összegyűlő több mint 150 ezer látogató érdeklődéséhez, olyan régészeti leleteket mutatott be a helyszínen felépített kiállításán, amelyek a hun, avar, besenyő, kun népek, és természetesen a honfoglaló magyarok Kárpát-medencei régészeti hagyatékának legszebb darabjai.

A kiállítás kiemelkedő régészeti lelete a várpalotai hun üst volt, amelynek belső oldalán talán még az üstben főtt étel nyomai is láthatóak.

A múzeum feladatai közé tartozik, hogy az általa őrzött régészeti emlékeket bemutatva hozzájáruljon, hogy a hagyományőrzők egyre szebb és kifinomultabb, egyre hitelesebb viseleteket készíthessenek, a vendégek pedig megismerjék a Kárpát-medence régészeti-történeti értékeit, így erősítve e helyhez való kötődésüket. Az előadósátorban a múzeum munkatársai a hat kiállított tárgyhoz kapcsolódóan egy-egy történetet is elmeséltek az érdeklődőknek, bemutatva a múzeumi kutatások legújabb eredményeit.

A látogatók a múzeum életfa-installációjának leveleire írhatták fel üzeneteiket a világról

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A kiállítás helyszínéül szolgáló jurta közepén egy életfa-installációt állított fel a múzeum, melyre a látogatók, egy-egy levelet a fára feltűzve felírhatták gondolataikat a világról. Eleinte főképp a gyerekek voltak olyan bátrak, hogy ily módon üzenjenek a többi látogatónak, később már a felnőtt vendégek is papírra, falevélre vetették gondolataikat.

A kiállítás két napja alatt közel négyezer látogató fordult meg a múzeum sátrában, több száz levélre írt, életfára felfűzött üzenetet hagyva maga után.