Régészeti feltárások kezdődtek Mohácson

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 17. 15:31

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik tömegsírjának feltárása, az eredményeket egy teljesen új interaktív kiállítás mutatja majd be – adta hírül a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

1960-ban és 1976-ban a korábban megtalált öt, a mohácsi csatával kapcsolatos tömegsír feltárását, illetve részleges régészeti vizsgálatát a régész és antropológus szakemberek elvégezték. A csontokat akkor konzerválták és visszatemették azzal a céllal, hogy később egy újabb feltárással részletes vizsgálatot végeznek rajtuk.

Az Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata antropológusok és régészek közreműködésével a héten megkezdődött. A régészeti feltárás magába foglalja a tömegsír felnyitását, a csontvázak különválasztását, osztályozását, antropológiai morfológiai vizsgálatát, valamint a régészeti leletmentést. A régészeti feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében – a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva – mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

A régészek munka közben

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A feltárás során az Emlékhely továbbra is fogad látogatókat, a jelen lévő régész szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a munkálatokról.

Kapcsolódó cikkek