Régi idők Balatonjáról ír a CNN

Forrás: turizmus.com

 2020. június 29. 15:20

Terjedelmes cikket közöl a magyar tengerről a CNN online kiadása. A több oldalas anyag a Fortepan fotóarchívumának segítségével felidézi, milyen volt a nyaralás évtizedekkel ezelőtt a Balatonon, majd szóba kerül a tó jelen és jövője.

A cikk szerzője rögtön azzal kezdi írását, hogy a „kommunista időkben" (a terminológiai vitákba most ne menjünk bele, a szerk.) a volt keleti blokk országaiban korlátozottak voltak az utazási lehetőségek, részben ezért lett a régió legnépszerűbb üdülőhelye a tó.

Az írás szerint ugyanakkor a koronavírus-járvány utáni időkben újra felkapott lehet a magyar tenger.

A szerző megemlíti, hogy az előző rendszerben a Balaton kedvelt találkozóhelye volt a kelet- és nyugat-német turistáknak.

Gyönyörű nő, izmos férfiak – nem Hollywoodban, hanem a Balatonon

Fotó: Fortepan / Inkey Tibor

Az is szóba kerül a cikkben, hogy abban az időben a legtöbb magyar család szakszervezeti beutalóval kéthetes nyaralásra érkezett a Balatonra. Egy visszaemlékező megjegyzi, hogy a két hétre egy főre 250 forintba kerülő nyaralás napi háromszori étkezéssel még abban az időben is rendkívül olcsónak számított.

A CNN cikkében szóba kerül, hogy azóta mennyit bővült és változott a kínálat, például a különböző zenei fesztiválokkal, a vitorlázással és a tihanyi levendulaszürettel.

Az írás megemlíti a Club Aliga egykori pártüdülőt, amely jelenleg felújítás alatt áll. A szerző kiemeli továbbá, hogy Budapest után a Balaton lett Magyarország második legfontosabb gasztronómiai és borturisztikai központja, amelynek modernizálására az állam 21 millió dollárt különített el.