Régi kedvencek és új felfedezettek az Érezd Szombathelyt! kínálatában

Forrás: turizmus.com

 2023. május 18. 10:59

Immár negyedik alkalommal, 2023. május 19-től elindul az Érezd Szombathelyt! programsorozat kulturális és turisztikai kavalkádja. Az idei évben több mint 25 helyszínen 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő közönséget.

A rendezvénysorozat valódi városi összefogással jött létre, melyhez a rendezvényt életre hívó szombathelyi önkormányzat, és annak fenntartásában működő szervezeteken túl,- évről évre egyre nagyobb számban csatlakoznak a lokálpatrióta, szombathelyi identitást és a helyi értékek képviseletét kiemelten fontosnak tartó civil-, gasztro-, sport-, turisztikai egyházi-,  és egyéb művészeti ágakban tevékenykedő szervezetek, cégek. A tavalyi évhez képest megduplázódott a résztvevők száma – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A rendezvénysorozat sajtótájékoztatója

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Az idei év is számos meglepetést tartogat. Visszatérnek a régi események új tartalommal, helyi kedvencek, új felfedezettek, és bemutatkoznak új programok is, garantáltan megdolgoztatva a látogatók érzékszerveit. Fülbemászó koncertek, szórakoztató mozifilm-vetítések, tudástárunkat bővítő tárlatvezetések, pezsdítő táncos rendezvények, ínycsiklandó gasztro-estek, kreativitásunkat beindító művészeti programok kavalkádja színesíti a város életét a következő hónapokban.

A programsorozat idei nyitórendezvénye a Quadrille - Európai Táncfesztivál május 19-én. A veterán autók szerelmeseinek ajánljuk a május 20-án a Belvárosban megrendezésre kerülő Mercedes Oldtimer találkozót és felvonulást.

Népszerű zenekarok frontembereivel készülnek a június 3-4-én tartandó EgySZál Feszt – akusztikus minifesztiválra a Zsinagóga udvarban, június 9-10-én pedig a Helló nyár! néven kétnapos nyárindító fesztivállal lobban be a nyár a Történelmi Témaparkban.

Idén negyedik alkalommal rendezik meg Érezd Szombathelyt!

Fotó: Bonyhádi Zoltán

 

Június 16-18-án kerül megrendezésre a Szervusztok, pajtikák! – csepűrágók világtalálkozója, szabadtéri láncfesztivál, amely a magyarországi Nemzetközi Színházi Olimpia része. Június 16-17-én az elmaradhatatlan Bloomsday - kortárs művészeti fesztivál veszi kezdetét, hogy emlékezzék James Joyce Ulysses című művére, egy kis ír kultúrát juttatva a város kulturális vérkeringésébe.

A tavaly nagy sikerrel zajlott Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenye idén június 23-án visszatér a szombathelyi Főtérre, melynek keretében öt ország mintegy 100 hivatásos, önkéntes tűzoltója méri össze erejét a rendkívüli próbatételen. Június 23-24-én a Csónakázótónál az év leghosszabb napját ünnepeljük a Szentiván-éji vigasságok szabadtéri rendezvénnyel.

A nyár folyamán lesz még többek között Lamantin Jazz Fesztivál, a Nyitott városháza 4 teraszkoncertje, családi délután az Agora-Savaria rendezésében, SUP-vizes programok a Csónakázótónál, illetve a Király Ferenc nemzetközi labdarugó emléktorna.

A programsorozat bőven tartogat még élményt, hiszen a „A DAL UGYANAZ MARAD" Zenés kertmozi az Emlékmű dombon című tematikus sorozat a klasszikus koncertfilmekből, zenés filmekből és magyar filmvígjátékokból és a lakodalom a Vasi Skanzenben idén is várja a látogatókat. A kultúra kedvelői a Savaria Múzeum szervezésében számtalan ingyenes tematikus tárlatvezetéssel lehetnek gazdagabbak. A programok sorából nem marad ki a Weöres Sándor színház Határvonalak színházi fesztiválja, sőt a július végi Utcaművészeti Fesztivál sem.

A programokról (amelyek többsége ingyenesen látogatható) részletesen a VistiSzombathely oldalán olvashatnak az érdeklődők.