Rekord számok Eger turizmusában

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. február 15. 16:33

Eger 2017-ben is a leglátogatottabb hazai turisztikai célpontok közé tartozott. Tavaly 623 ezer 263 vendégéjszakát regisztráltak a hevesi megyeszékhelyen, ahol 31 ezerrel több vendég foglalt szállást, mint egy évvel korábban.

Immár fél évtizede töretlenül fejlődik a város idegenforgalma – mondta Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője – 2013-hoz képest a vendégéjszakák 54 százalékkal növekedtek. A szálláshelyek közül a turisták többsége a hoteleket részesítette előnyben, és tavaly a vendégéjszakák 55 százalékát ezekben foglalták le. A magánszálláshelyek 26, a panziók 6 százalékkal, a kempingek, az üdülőházak pedig 2 százalékkal részesültek a kínálatból. Tapasztalatok szerint főleg a hosszú hétvégéken érkeztek a legtöbben Egerbe, leginkább hazai turisták, a külföldiek közül pedig nagyobb számban lengyelek, csehek, szlovákok, amerikaiak, kanadaiak, kínaiak, indiaiak, japánok és dél-koreaiak jöttek.

Hatékony marketing

Noha 2013 óta nem változott az idegenforgalmi adó mértéke a városban, a vendégéjszakák száma viszont öt év alatt 220 ezerrel növekedett. Az önkormányzat tavaly rekord összegű, 231 millió 533 ezer forint idegenforgalmi adót szedett be. Ehhez jelentősen hozzájárult, hogy a nonprofit társaság irányításával 2017-ben is hatékony turisztikai marketing munkát végeztek. Ennek hatására jelentősen nőtt a külföldi érdeklődő vendégek száma, miután az ázsiai- és amerikai utazási irodák képviselői, valamint az utazásszervezők felfigyeltek Egerre és környékére. Ennek köszönhetően az ajánlataik közé sorolták a város látnivalóit is. Az idén a helyi turisztikai szakemberek a vezető európai turisztikai online portálok munkatársaival folytatnak tárgyalásokat annak érdekében, hogy Eger ezeken a felületen is megjelenjen, s bemutatkozhasson Európának.

Egri látkép a bazilikával és a két tornyú Minorita templommal

 

Az elmúlt év végére elkészült a hevesi megyeszékhely internetes turisztikai honlapja és az idén márciustól már négy nyelven: angolul, németül, lengyelül és csehül kaphatnak folyamatosan információkat a külföldi érdeklődők is a településről. Egyébként a városban már a tavaszi rendezvényekre készülnek. Ott lesznek Budapesten az Utazás kiállításon, továbbá a Szolnokon, a Debrecenben és a Székesfehérváron megrendezésre kerülő szakkiállításokon is. Ezeken – szakmai összefogással – a Mátra és a Bükk turisztikai értékeit mutatják be.

 

Családbarát programok

Hegedűsné Majnár Márta azt is kiemelte, hogy számos vélemény szerint Eger múlt évi jelentős idegenforgalmi eredményeihez hozzájárultak a megvalósított fejlesztések és a színvonalas programok is. A vár mint Nemzeti Emlékhely, a kiváló minőségű borok, a gyógyvizek és a barokk hangulat együttesen adják a város turisztikai vonzerejét.

2018-ban újdonságokkal jelennek meg. A helyi múzeumokkal összefogva – főleg a nyári, szünidei időszakban –, naponta változó helyszínen családbarát programokkal, foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket. Ezekkel a szülőket is segítik, hogy gondtalanabbul tekinthessék meg a kiállításokat.

Az idei török séták egyik célpontja lesz a minaret

Fotók: Mentusz Károly

A nők nyomába erednek

Barokk és török tematikus városnéző sétákat is terveznek idegenvezetéssel. A barokk program keretében a résztvevők megismerhetik Közép-Európa egyik legnevezetesebb egyházi műemlékét, az egri Minorita-templomot, továbbá az érseki palotát, a belvárost a díszes kovácsoltvas Fazola-kapuval, valamint a barokk kertépítészet hagyományai szerint  épített Érsekkertet.

A török séta során pedig az egykori hódoltság korából fennmaradt egri minaretet, a ma is működő Török fürdőt, a feltárt Valide Sultana fürdő romjait láthatják majd a vendégek. A vár alatti Pasa-sátrában pedig a keleti szokások szerint készített kávét is megkóstolhatják.

Ezek mellett térségi programot is ajánlanak: A nők nyomában Egertől a matyóföldig címmel. A program állomásai idegenvezetéssel, illetve egyénileg is elérhetők lesznek az egri, az egerszalóki, a noszvaji és a mezőkövesdi helyszíneken. Ezeken a találkozásokon azokra a kulturális értékekre irányítják rá a turisták figyelmét, amelyeket a hölgyeknek köszönhetnek a térség lakói. Így többek között megismerhetik a Szépasszonyvölgy legendáját, de arra is választ kaphatnak, hogy kik találták ki például a matyó hímzéseket, vagy a noszvaji meseutat mint turisztikai attrakciót.

Kapcsolódó cikkek