Rekordévet zárt a turizmus Párizsban

Forrás: MTI

 2018. február 22. 17:53

Visszatértek a külföldi turisták Párizsba, és 2017-ben rekordot döntött a turizmus az azt megelőző két, a terrortámadások miatt gyenge év után.

A párizsi szállodaipar tavaly 2,9 millióval több turistát fogadott, mint 2016-ban, és összesen 33,8 millió hotelfoglalást regisztrált – közölte  a Párizs környéki Ile-de-France régió turisztikai bizottsága. „A régió 2016-ban mintegy 1,5 millió látogatót veszített, ezért nagyon meglepődtünk az ugrásszerű növekedéstől és rekordtól, ami egyáltalán nem volt egyértelmű. Kivétel nélkül minden kategória fejlődést mutatott.” – mondta Eric Jeunemaitre, a szervezet elnöke sajtótájékoztatón. 
Az átlagban 9,5 százalékos javulás elsősorban a külföldi turistáknak köszönhető, akik közül 13,7 százalékkal többen látogattak Párizsba tavaly, mint 2016-ban, a belföldi turisták aránya 5,9 százalékkal nőtt.
A terrortámadások miatt leginkább az elmaradt kínai és japán turisták visszatérése a legszembetűnőbb, előbbiek száma 17,8 százalékkal, utóbbiaké 32,8 százalékkal nőtt.

A tavalyi nyugodt évnek köszönhetően visszatért a bizalom

Fotó: pixabay.com

Párizsba továbbra is az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb külföldi turista, tavaly 2,4 millió, ami 18,3 százalékos emelkedés 2016-hoz képest, őket követik a németek, akiknek az aránya 19,5 százalékkal nőtt. A francia fővárosba látogatók 42,6 százaléka belföldi turista. A látogatottsági rekord a turisztikai bizottság szerint egyszerre köszönhető a javuló környezetnek és a turisztikai ágazat szereplőinek. „A tavalyi nyugodt évvel visszatért a bizalom, nem voltak merényletek és különösebben negatív események” – mondta Eric Jeunemaitre.
A Párizsba és környékére látogató, nem kizárólag hotelben megszálló turisták száma még nem ismert. Becslések szerint tavaly 49 millió körül mozgott a 2016-ban mért 45 millió után. A teljes országra vonatkozó tavalyi adatokat a francia kormány még nem tette közzé, de a szakemberek szerint 88-89 millió körül volt tavaly a Franciaországba látogató külföldi turisták száma.