Rekordokkal zárt az Adventi Ünnep a Bazilikánál

Forrás: turizmus.com

 2015. január 08. 14:01

34 napon át, közel 20 rendezvényen és 82 kiállítóval rekordszámú, 600 ezer látogatót fogadtak decemberben az Adventi Ünnepen a Bazilikánál. A külföldi vendégek aránya tovább növekedett.

A legtöbben a karácsonyi hangulat, mesés dekoráció és fényfestés miatt érkeztek a térre, a gyermekek körében idén is népszerű volt a korcsolyapálya. Az esténként a Bazilika homlokzatára vetített, 3D-hatású vetítéseket hétvégenként több tízezren nézték végig. „A korábbi években még csendesebb hétköznapokon, az első decemberi hétvégéken is érezhető volt a forgalomnövekedés. Valódi találkozóponttá vált a vásár, becsléseink szerint legalább 600 ezren érkeztek idén" – értékelte a negyedik évet Peller Ágnes projektvezető.

 

Az Adventi Ünnep a Zrínyi utca felé bővítve ez alkalommal már 82 kiállítói ponttal nyitott meg. Az előzetesen zsűrizett árusok és vendéglátósok kb. 60 százaléka visszatérő partner volt. A vásár népszerűségét a kiállítók is tapasztalták – nem egy olyan iparművész volt, akinek a forgalom növekedése miatt nehézséget okozott, hogy kézműves áruit folyamatosan utántöltse.

A rendezvénysorozat keretében, köztük a melegedőként is működő hangulatos téli hüttében összesen 19 vállalati és közösségi eseményre került sor. A legjelentősebbek az adventi gyertyagyújtás és a jótékony célú élménynapok voltak, de a táncházzal, korisulival és kézműves programokkal szinte folyamatos volt a programkínálat.

A szervezők célja, hogy nemzetközi színvonalon, Európa legjelentősebb vásáraihoz méltó módon várják a külföldieket is, akik a becsült 600 ezer fős látogatószám körülbelül harmadát teszik ki. Ezért a korábbi éveknek megfelelően idegen nyelvet beszélő személyzettel, árusokkal és a tájékoztatást segítő „angyalokkal" készültek fel fogadásukra. Ehhez hozzájárult a Magyar Turizmus Zrt. Budapest Winter Invitation programja is, amely 1+1 forralt bor kuponnal hívta meg a külföldi turistákat a Bazilikához.

A Szent István-bazilika tavasszal a CNN listáján felkerült a világ 10 legtöbbet fényképezett helyszíne közé, ehhez az eredményhez most az Adventi Ünnep a Bazilikánál vendégei is hozzátették több ezer képet.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtésének kiemelt helyszíneként folyamatosan várta a segítő szándékúakat. A helyszínen adakozók, illetve a „szeretetéhség" termékek megvásárlásával segítők adományainak összege meghaladta a 3 millió forintot – összegezte az előzetes eredményeket a szervezet.