Rekordot döntött Szilvásvárad turizmusa

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. március 09. 19:23

A múlt évben 123 ezer 862 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Szilvásváradon, amely rekordnak számít a bükki üdülőfalu életében.

Annak ellenére, hogy tavaly a település központját egy kiemelt kormányzati beruházás megvalósításához szinte teljesen feltúrták, mégis töretlen volt az érdeklődés Szilvásvárad iránt - mondta el lapunknak Szaniszló László polgármester.

A lovasturizmus fejlesztésére hétmilliárd forintért létrehozott lipicai komplexumot várhatóan az idei év közepén adják át. Egy korszerű lelátóval újjáépült a lovas stadion, megújult a négyévszakos pálya, valamint kiszolgáló létesítményeket is kialakítanak.

A projekt első ütemében fedett lovardát építettek, amely már tavaly működött és a lovastársadalmat szolgálta.

A tavaly átadott fedett lovarda

Fotó: Mentusz Károly

Szilvásváradon közel kilencvenezer fizető vendéget számláltak 2017-ben és 31 millió 343 ezer forint idegenforgalmi adó került az önkormányzat számlájára. Mindkettő kiemelkedő eredménynek számít. Bár tavaly a szálláshelyek száma nem gyarapodott, de a tulajdonosok színvonalasabb szolgáltatásokkal fogadták a vendégeket.

A tervek szerint augusztusban rendezik a Duna-Alpesi Kupa Nemzetközi Fogathajtó Versenyt 1-es és 2-es fogatok részvételével. De más lovasprogramokkal is várják az érdeklődőket. Ezeket megelőzően Húsvétkor az Egererdő Erdészeti Zrt. szervezésében Nyuszi-vonatot, majd decemberben Mikulás-vonatot indítanak a Szalajka-völgybe.

Május első hétvégéjén a hegyi kerékpárosok veszik birtokukba Szilvásváradot és a Bükköt. Pünkösdkor viszont nemzetközi kutyakiállítást tartanak a településen. Szeptember elején újra megrendezik a már hagyományos Szilva-napot Szilvásváradon. Ekkor az ízletes gyümölcsből lekvárt főznek és olyan ételeket, illetve süteményeket is készítenek, amelyek szilvát tartalmaznak. De az ebből a gyümölcsből készült nemes italok versenyére is sor kerül.

További fejlesztések

Az önkormányzat ebben az évben is fontos turisztikai fejlesztéseket valósít meg. Bővítik a parkolókat, a Szalajka utcán - a völgybe vezető út mentén - pedig turisztikai rendezvény- és játszóteret létesítenek. Díszkutat is építenek, fákat ültetnek és parkosítanak. Arra törekszenek, hogy ezek fejlesztések már az idegenforgalmi főszezonra elkészüljenek. A szilvásváradi faluvezetés a következő években a Bükki Nemzeti Parkkal együttműködve - további újdonságként -, egy libegő építését is tervezi. Ez a Szalajka-völgy bejáratától a millenniumi kilátóig vezet majd.