Rekordszámú külföldi beruházást vonzott tavaly Európa

Forrás: MTI

 2016. május 24. 12:49

Minden gazdasági nehézség ellenére is rekordot értek el tavaly a külföldi működőtőke befektetéssel finanszírozott beruházások Európában - derül ki az EY tanácsadó vállalat kedden közzétett "Destination Europe" című tanulmányából.

Belső feszültségek és helyi válságok jellemezték tavaly az európai befektetési környezetet. Az Oroszországgal és számos más gócponttal kialakult geopolitikai feszültség, az uniós intézményrendszerbe vetett bizalom gyengülése, terrorcselekmények, valamint ellenőrizetlen migráció nehezítette a helyzetet. Számos európai nemzetgazdaságnak e mellett még saját gazdaságának rendbe tétele érdekében drámai nehézségekkel is meg kellett küzdenie.

Mindezek ellenére Európa, mint befektetési célpont rekordévet tudhatott maga mögött 2015-ben. A külföldi működőtőke befektetéssel (FDI) a 2014-eshez képest 14 százalékkal több, 5083 projekt indult és 17 százalékkal több, 217 ezer munkahely jött létre.

A külföldi beruházások oroszlánrészét, 51 százalékát három ország, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország vette fel, de a munkahelyteremtés egy harmada is erre a három országra jutott. Kína 238 európai projektbe fektetett be, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg, viszont 25 százalékkal kevesebb, 8917 munkahelyet teremtett.

A befektetések legnagyobb részét a feldolgozóipar vonzotta magához, amit sorrendben a pénzügyi ágazat, a közlekedés-távközlés, a kiskereskedelem és vendéglátás, valamint az építőipar követett.

Európában a befektetési környezet javítása érdekében egyszerűsíteni kellene a szabályozási rendszert - javasolja az EY "Destination Europe" tanulmánya. Ösztönözni kellene emellett az innovációt, a digitalizáció elterjedését, valamint törekedni kell a stabil üzleti környezet megőrzésére.
http://www.ey.com/GL/en/Issues/Business-environment/ey-2016-european-attractiveness-survey