Rekordszámú turista Izraelben, de szerényebb éjféli mise

Forrás: turizmus.com

 2017. december 25. 08:06

Idén viszonylag kevesen voltak az éjféli misén Betlehemben a hideg idő és az utóbbi hetek zavargásai miatt.

Vasárnap, szenteste napján szünetelt az erőszak, nem voltak összecsapások a palesztinok és az izraeli biztonságiak között, de az elmúlt hetek zavargásai nyomán a szokásosnál kevesebb Izraelben és Ciszjordánia más részein élő keresztény indult útnak Betlehem felé, hogy Jézus születésének hagyomány szerinti helyén ünnepelje karácsonyt.

Más években több ezres tömeg szokott a Születés temploma melletti Jászol térre gyűlni, de a hideg, esős idő miatt ezúttal csak néhány tucat hívő volt a téren, sokan a templomban és egyéb közeli épületekben kerestek menedéket. Noha Izrael és a Palesztin Hatóság idegenforgalmi rekordévet zár, elmaradt a szokásos karácsonyi zarándoktömeg Betlehemből.

Jeruzsálem keresztény temploma

Fotó: turizmus.com

Betlehem polgármestere, Anton Salman azt mondta, hogy Donald Trump december 6-ai, Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő döntése miatt idén visszafogták a karácsonyi ünneplést a városban.

Az éjféli misét Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka apostoli adminisztrátora, hivatalának ideiglenes képviselője tartotta.  Múlt héten ő is elutasította az amerikai döntést, de megpróbált távol maradni a politikai jellegű kijelentésektől.

"Már elmondtam üzenetemet"- közölte az érsek. "Most az ünneplésnek jött el az ideje. Mi, keresztények jól fogjuk érezni magunkat minden nehézség ellenére. Boldog karácsonyt"- mondta.