Rekordszámú új fertőzött Csehországban

Forrás: turizmus.com

 2020. november 05. 10:43

Csehországban szerdán 15 729 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami az eddigi legmagasabb napi esetszám.

A pozitív eredményű szűrések száma március eleje, a járvány kezdete óta harmadszor haladta meg a 15 ezret – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatokból.

Rekordmagas a kórházban kezeltek és a járványban elhunytak napi száma is. A cseh kórházakban szerdán mintegy 8300 személyt kezeltek koronavírussal, közülük 1244 beteg állapota súlyos.

Csehországban jelenleg november 20-ig szükségállapot van érvényben

Fotó: 123rf.com

A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma szerda estig 44-el 4133-ra emelkedett. A napi elhalálozásokat azonban később rendszeresen pontosítják, így a számok mindig magasabbak. A pontosított adatokból kiderült, hogy kedden 223 személy halt meg a koronavírussal kapcsolatban, ami az eddigi legmagasabb szám.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a kórházban kezeltek száma a következő napokban tovább fog emelkedni, a helyzet javulására csak mintegy tíz nap, két hét múlva lehet számítani.

Amikor a múlt hét végén mérsékelten visszaesett az új igazolt fertőzések száma, többen úgy nyilatkoztak, hogy Csehországban lassulni látszik a járvány terjedése. Az egészségügyi miniszter azonban akkor is óvatosságra intett, szerinte meg kell várni egy egész hét alakulását, mert az eddigi tapasztalatok alapján elsősorban a szerdai, csütörtöki és pénteki járványadatok mondanak a legtöbbet a pandémiahelyzetről.

Csehországban jelenleg november 20-ig szükségállapot van érvényben, korlátozták a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező.

Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától hajnali ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma okán – nem hagyhatják el lakhelyeiket.