Rekordzsúfoltság és megugrott árak a román tengerparton

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. július 24. 16:24

A magyarországinál sokkal szigorúbb sürgősségi állapot alól kiszabadult romániai lakosság a legelemibb távolságtartási szabályokra fittyet hányva özönlött a június 15-től megnyílt tengerpartra. A kormányfő a hegyvidéket ajánlja.

A tengerparti strandszakaszokat üzemeltetők, betartva az egészségügyi szabályokat a nyugágyaknak csupán felét adják ki, igaz, jó drágán: a napi bérleti díj már átlag 3600 forintnak megfelelő lej. A legnépszerűbb strandokon – Eforie, Mamaia – a nyugágyakat már kora reggel szétkapkodják, de a lepedős, törölközős helyfoglalóknak is időben kell érkezniük, mert később talpalatnyi hely sem marad a fövenyen.

Az előírt másfél méteres távolságtartásról szó sincs, és a partközeli vízsávban is egymást tapossák.

Megugrottak az árak a tengerparton

A tengerparti vállalkozók a május 1-i nyitáshoz szoktak, a másfél hónapos bevételkiesést most a szállodai szobák, az étkezés árának emelésével igyekeznek pótolni. A szakemberek szerint az általános drágítás mintegy 25%-os, ám ez nem riasztja el a nyaralókat, hisz naponta 70-100 ezer ember gyűrődik a parton, utcákon, teraszokon.

Már-már élvezhetetlen a túlzsúfolt román tengerpart

Fotó: 123rf.com

A travelminit.ro statisztikája alapján a legigénytelenebb kétágyas szobák ára egy éjszakára 80 lej (kb. 5500 Ft), de tengerpartra néző ablakkal, teljes ellátással lehet két személyre napi 1700 lej (kb. 115 ezer Ft) is. A travelminit.ro augusztusra még nagyobb zsúfoltságot és tovább emelkedő árakat prognosztizál a román tengerpartra.

Miközben a csendőrségnek, rendőrségnek eszébe sem jut betartatni az egészségügyi szabályokat, pedig a szállodásoknak a pluszfertőtlenítés legalább napi 350 ezer forintnak megfelelő lejbe kerül.

A tengerpart elözönlése érthető, hisz a legkedveltebb Törökország zárva, Görögországba már csak negatív teszttel és embert próbáló várakozással a bolgár–görög határon lehet bejutni, Olaszország, Spanyolország, Portugália pedig a pandémia miatt elérhetetlen a román állampolgárok számára. Ráadásul a diszkont-légitársaságok sem indítanak járatokat a bizonytalan helyzet miatt, hisz Románia bármikor, bármelyik országban tiltólistára kerülhet.

A közszférában kiadott üdülési csekkeknek köszönhetően a hegyvidéki szállodák, falusi panziók is lassan megtelnek, a tapasztalatok szerint elsősorban azok, amelyek medencével is rendelkeznek. Újraindultak a dunai sétahajók és a Duna-delta is népszerű desztináció.

Nem véletlen, hogy Ludovic Orban kormányfő is a tengerparti zsúfoltság helyett a nyugis vidéket ajánlja, ugyanakkor kérte a magáncégeket, hogy ők is bátrabban honorálják üdülési csekkekkel a dolgozóikat, hisz munkaszerződéses dolgozó egy évben maximum 13 380 lejes (kb. 910 ezer Ft) csekkre jogosult, ami a vállalatok számára adómentes. Más kérdés, hogy a vállalkozások fő gondja most a túlélés és a nadrágszíj behúzása.

 

Korlátozások a levegőben

A romániai HoReCa Achilles-sarka azonban, hogy a naponta emelkedő megbetegedések miatt a beltéri vendéglők augusztus 1-től sem nyithatnak, sőt a fegyelmezetlenségek láttán a teraszok működését is korlátoznák, például 22 órai kötelező zárással. Dragoş Petrescu, a City Grill vendéglőlánc tulajdonosának becslése alapján a 35-40 ezer romániai vendéglátóipari egységből idén minimum 10 ezer ki sem nyit már, a HoReCa-ágazat éves bevétele pedig várhatóan a fele lesz a tavalyinak.

A szállodások ennél optimistábbak, mert a jelentős fejlesztések nem álltak le. A magyar Ensana július végén nyitja Szovátán a teljesen felújított, 144 ágyas Ursina Ensana Health Spa szállodáját (ex Făget), Muhammad Murat a tengerparton a héten adta át újjáépített Amfiteatru Olimp hoteljét, de nyomul az Accor is új szállodákkal, többek között Bukarestben (ibis Politehnica).