Először lesz Rembrandt-kiállítás a bécsi Szépművészeti Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2024. február 05. 11:48

Bemutatta 2024-es kiállítási programját a bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum, ahol először rendeznek nagyszabású Rembrandt-kiállítást. A várható óriási érdeklődés miatt már most elkezdték a jegyárusítást.

Hatalmas durranással, egy nagyszabású Rembrandt-kiállítással búcsúzik a bécsi Szépművészeti Múzeum, a KHM igazgatónője, Sabine Haag, aki tizenhat éve vezeti a neves kiállítóházat - közölte Bécs város.

Az október 8-án nyitó Rembrandt – Hoogstraten. Farbe und Illusion című tárlat hatvan festményt, rajzot és nyomatot mutat be a 17. századi híres hollandiai festőművésztől és tehetséges tanítványától, Samuel van Hoogstratentől.

Rembrandt festményei közül hat a KHM saját gyűjteményéből származik, illetve érkeznek kölcsönbe alkotások például a New York-i Metropolitan Museum of Arttól, a londoni Royal Collectiontől, a párizsi Louvre-ból vagy a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumból, illetve magángyűjtőktől is.

A kiállítás középpontjában a színek és az illuzionisztikus technikák állnak, amelyek segítségével mester és tanítványa „virtuális valóságokat” hoztak létre. Mivel a KHM-ben még sosem volt Rembrandt kiállítás, óriási érdeklődésre számítanak és már február 1-jén elkezdték a jegyárusítást.

becsi_szepmuveszeti

Óriási érdeklődésre számítanak és már február 1-jén elkezdték a jegyárusítást

Fotó: KHM/Bundesministerium Kunst, Kultur, Öffentlicher Dienst und Sport

A KHM-ben a szezon egyébként február 13-án kezdődik a „Prunk & Prägung. Die Kaiser und ihreHofkünstler” című kétrészes kiállítással, amelynek egyik helyszíne a Kunstkammer, a másik pedig a Münzkabinett. A tárlat az udvari művészek szerepét vizsgálja többek között hatvan medál és egyéb műalkotás mentén az 1500-as évektől egészen a Monarchia végéig, 1918-ig.

Március 18-tól lesz látható a „Holbein. Burgkmair. Dürer. Renaissance im Norden” című kiállítás, amely szintén nagy érdeklődésre tart számot. A korai 16. század híres művészeinek több mint 160 festménye, szobra és egyéb alkotásai segítségével a tárlat újra végigveszi, miként szorította ki a gótikát és nyert teret a reneszánsz a Fugger-város, Augsburg művészetében.