Rembrandt-kiállítás nyílt Prágában

Forrás: MTI

 2020. szeptember 25. 12:03

Rembrandt van Rijn, a híres holland festő tíz festményét és több mint félszáz rajzát láthatják péntektől az érdeklődők a prágai Kinsky-palotában megnyílt kiállításon.

A Rembrandt: Az ember portréja elnevezésű kiállítás a prágai cseh Nemzeti Galéria idei legnagyobb szabású projektje. Megnyitását a koronavírus-járvány miatt többször is elhalasztották.

A járvány miatt a neves külföldi múzeumok és képtárak képviselői, akik a Rembrandt-alkotásokat a prágai galériának kölcsönözték, nem tudtak megjelenni az ünnepi megnyitón – közölte Lucie Nemecková, a tárlat kurátora újságírókkal. Megjegyezte: nem kizárt, hogy ez a kiállítás a járvány miatt hosszabb időre az utolsó a maga nemében Prágában.

Rembrandt: A tudós szobája (1634, részlet)

Fotó: Kinsky-palota, Prága

A cseh gyűjteményekben egyetlen Rembrandt-kép szerepel, Az ember portréja, a többi alkotást Kölnből, New Yorkból, Madridból, Londonból, Bécsből és Amszterdamból kapta kölcsön a prágai Nemzeti Galéria.
"Ennyi értékes Rembrandt-alkotás együtt még soha nem volt látható Prágában" – jelentette ki Anne-Marie Nedoma, a galéria igazgatója a csütörtöki ünnepi megnyitón. Szerinte a kiállított képek és rajzok a látogatót Rembrandt egész életén végigvezetik.