Rendezvényhelyszínként hasznosítják a kolozsvári Fellegvárt

Forrás: turizmus.com

 2019. július 02. 12:01

Július 1-jén kihirdették a Fellegvár rehabilitálására kiírt ötletbörze nyertes pályázatát. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a létesítmény szabadtéri rendezvények egyik kedvenc helyszínévé váljon, amit a lakosok és a turisták is szívesen látogatnak.

A versenyt április 5-én hirdette meg a Románia Építészek Rendje a kolozsvári polgármesteri hivatal megbízásából. A verseny célja az volt, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldást a kolozsvári önkormányzat tulajdonában lévő Fellegvár rendezésére, amely kiindulópontja a teljes városrész hasznosításának és a város tágabb, szabadidős rendszerébe való beillesztésének – írja cikkében a Transindex.ro.

Azzal, hogy a polgármesteri hivatal átvette a Fellegvár területét, megtette az első lépéseket abba az irányba, hogy a Fellegvár bekerüljön a nagy érdeklődésre számot tartó közterületek közé. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a szabadtéri rendezvények egyik kedvenc helyszínévé váljon, amit a lakosok és a turisták is szívesen látogatnak, megőrizve ugyanakkor az eredeti tájképét.

„Egy kiváló minőségű, szabadtéri események megszervezésére alkalmas szabadidős övezetet akarunk létrehozni a Fellegváron, ami a város egyik reprezentatív tere lehet” – mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Reprezentatív rendezvényhelyszín lenne a kolozsvári Fellegvár

Fotó: Wikipedia

Az ötletbörze nyertese, a Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass, Ana Horhat kapja meg a tervezési munkát, és a vele járó 1.4 millió lejes díjat, a második helyezett 70 ezer lejt, a harmadik díjazott pedig 45 ezer lejt nyert.

„Kolozsvár önkormányzatának bevett szokása ötletbörzék révén megkeresni a legjobb megoldást egy-egy zöldövezet vagy szabadidős övezet felújítására, értékbe helyezésére. Így történt ez a Fellegvár esetében is: az elhanyagolt övezet most nemcsak megszépül, hanem egységet fog alkotni a város egyéb zöldövezeteivel. Az a tervünk, hogy kihasználva a Szamos nyújtotta lehetőséget egy szabadidős folyosót hozzunk létre a városban. Az ötletbörzék bár lassú lefolyásúnak tűnhetnek, mégis hatékonyak, hiszen jól átgondolt projektek születnek, és nem futószalagon, meggondolatlanul nyúlunk hozzá a város különféle övezeteihez, hanem szakemberek által javasolt és az Építészek Rendje által felügyelt folyamat során nyer a legjobb megoldás” – tette hozzá az alpolgármester.

Kapcsolódó cikkek