Rendezvénytér, alkotóház, új szálláshelyek

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. március 11. 09:49

2019 az idegenforgalmi fejlesztések éve Szarvaskőn. Az önkormányzat pályázati támogatást nyert közösségi rendezvénytér, alkotóház és szálláshely kialakítására.

Szabóné Balla Marianna polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Területi és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázattal több mint százmillió forintos támogatást nyertek el. A közbeszerzési eljárás után, nemrég írták alá a kivitelezési szerződést a vasútállomás melletti szabadidőpark rendezvénytérré történő átalakítására és teljes felújítására. A munka várhatóan augusztus végére be is fejeződik. Emellett a park folytatásaként, az egykori MÁV üdülő épületeit is felújítják, amelyet már el is kezdtek. A két faszerkezetes épület korszerű tetőt kapott, emellett a házakat szigetelik, kicserélik az elektromos hálózatot, felújítják a zuhanyzókat és az illemhelyeket is. Ezekben az épületekben alkotóházat rendeznek be, amelyet elsősorban a gyerekek foglalkoztatására hasznosítanak majd. Emellett turista szálláshelyek is létesülnek, ahol egyszerre 15 vendéget helyezhetnek el.

Alkotóház és szálláshely lesz a MÁV régi üdülőiből

Fotó: Mentusz Károly

Az alkotóház környezetét társadalmi munkában szépítik meg virágokkal és örökzöld növényekkel. A fejlesztés pályázati támogatással és a hozzáadott önerővel 14 millió forintba kerül. A leendő rendezvénytér teljes kialakításában egy sportpark létrehozása is szerepel, amely szintén pályázati támogatással még az idén elkészül.

Az önkormányzat nemrég közel egymillió forint anyagi segítséget kapott Szarvaskő értékeinek fotókkal, leírásokkal történő szabadtéri bemutatására. Ebben szerepel a már a Heves Megyei Értéktárban is felvett középkori várrom, valamint az évente ősszel megrendezésre kerülő csipkebogyó fesztivál is. Ezek mellett bemutatják a helyi értéktárban szereplő, megújítás alatt levő római katolikus templomot, a tanösvényt és az öko-parkot is. Az állandó tárlatot a falu központjában, a 25-ös főközlekedési útról jól látható és könnyen megközelíthető helyen rendezik.

Információs térkép a falu központjában

Fotó: Mentusz Károly

A község polgármestere arról is beszámolt, hogy a Szarvaskő új-telepi részén levő turista szállót is felújítják. A tervek szerint a földszinti részén éttermet alakítanak ki, amely nemcsak a szálló vendégeket, hanem a kirándulókat is szolgálja majd. Emellett korszerűsítik és bővítik a szálláshelyeket is.