Rendhagyó kerékpártúrák és megnyíló Török torony Békés megyében

Forrás: MTI

 2016. szeptember 14. 14:18

Rendhagyó kerékpártúrákat és régészeti előadásokat szerveznek Békés megyében a hétvégén a Kulturális örökség napjai programsorozat alkalmából. Gyulán megnyílik az Almásy-kastély máskor nem látogatható Török tornya is.

A márciusban nyitott Almásy-kastély Török tornyában, az év nagy részében elzárt épületrészben óránként tartanak ingyenes előadásokat, melyeken a torony több évszázados történetét mutatják be.

A kastély huszártoronyként is emlegetett, támpillérekkel megerősített, dongaboltozatos kapuépítményét az 1566-os ostrom után emelték a törökök. A vár egykori védelmi rendszerének külső részeként funkcionáló kaput - melyet tört vonalú, vörösre festett sisak koronázott - az 1740-es években gróf Harruckern Ferenc alakíttatta át toronnyá. A 19. század elején a torony az Almásy-kastély részévé vált.

Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban pénteken 14 órai kezdettel Nagy Balázs régész tart előadást A gyulai olvasókörök és közönségük címmel. Szombaton 10 órától A nagy Wenchkeim-túra elnevezésű kerékpáros program indul a múzeumtól Nagy Dániel régész vezetésével, amely során a híres grófi családot ismerhetik meg az érdeklődők műemlékek közvetítésével.

 

A Wenckheim családnak csak Békés megyében 17 kastélya volt, a túra során ezekből járnak be néhányat.

A megyeszékhelyen a Munkácsy Emlékház is kerékpártúrát szervez szombaton, a Körös-csatorna mentén Békéscsaba hídjait járják be, és az út során valamennyi nevezetességet szakértő segítségével mutatják be.
Vasárnap a gyerekek számára játszóházat szerveznek az Emlékházban, lesz bábozás és a bábkészítés, a programon fellép az újkígyósi Borostyán gyermek bábcsoport is. Emellett a legkisebbek ékszereket is készíthetnek és 19. századi jelmezeket próbálhatnak fel.

Mezőberényben szombaton Töltöttkáposzta-fesztivált rendeznek.
A Franciaországból 1991-ben indult Kulturális Örökség Napjai kezdeményezés célja, hogy a közönség előtt megnyissák azokat a tereket, műemlékeket, magántulajdonban lévő épületeket, amelyek komoly műemlékvédelmi értékkel bírnak és a hétköznapokban nem látogathatóak. A sorozathoz immár 50 európai ország csatlakozott. Magyarországon 1998-ban vált országossá a kezdeményezés.

Szeptember 17-én, a Nyitott templomok éjszakáján a Békési Református Templomban 19 és 21 óra között kulturális programokkal és fél óránként induló, csoportos toronylátogatással várják az érdeklődőket.