Rendhagyó koncert Mozart halálának 225. évfordulójára

Forrás: turizmus.com

 2016. november 24. 17:22

2016. december 5-én, rendhagyó helyszínen, rendhagyó koncerttel emlékeznek meg Mozart halálának 225. évfordulójáról, a Belvárosi plébániatemplomban, ahol a zeneóriás híres, befejezetlen rekviemje csendül fel.

Mozart Rekviemének különös kapcsolata van Budapest legősibb egyházközségével, azon belül is a Belvárosi plébániatemplommal. A templom falai ugyanis 2000 esztendő történelmét őrzik, az évszázadok során az itt zajló számos kultúrtörténeti esemény egyike volt 1801-ben Mozart Rekviemének magyarországi bemutatója, melyet a Gyulai huszárezred elhunyt katonáinak emlékére rendeztek anno. A közismert és közkedvelt alkotást azóta a plébániatemplom halottak napi szertartásainak keretében szólaltatják meg évről évre, idén decemberben pedig a szerző halálának évfordulóján koncertszerű előadásban hallgathatjuk meg a Rekviemet és három egyéb egyházzenei alkotást.

 

Az előadásnak különös hangsúlyt ad az a tény, hogy ez az első hangverseny, amely a kívül-belül megújult és régészetileg feltárt plébániatemplomban rendeznek meg. Két éven keresztül ugyanis, zárt kapuk mellett intenzív régészeti és építészeti feltárások folytak a plébániatemplomban, amelynek eredményeként szenzációs történelmi felfedezéseket tártak a nagyközönség elé. Látható és látogatható például az altemplomban feltárt római erődrendszer és az eredeti román templombelső is, így a plébániatemplom Budapest legjelentősebb turisztikai látványosságai közé emelkedhetett.

A december 5-i hangverseny alkalmával már a megújult Főplébánia Templom várja az érdeklődőket. A koncerten közreműködik a professzionális ETUNAM Vegyeskar, a Monarchia Szimfonikus Zenekar és operaházi szólisták, vezényel Virágh András Liszt-díjas, Érdemes Művész.

További információ: www.belvarosiplebania.hu