Reshaping Vienna – rendhagyó Bécsi Turizmuskonferencia

Forrás: turizmus.com

 2020. október 01. 16:34

Hagyományosan szeptember végén tartja Bécs város turisztikai hivatala (Wien Tourismus) az éves összegző és programadó konferenciáját, amely idén sok szempontból mást volt, mint a korábbiak.

Az éves seregszemlének számító fórum idei megszervezésével a Wien Tourismus igyekezett a lehetőségekhez mérten optimista jelzéseket küldeni az ágazat képviselői felé: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére pozitív tartalmú intézkedésekről és kezdeményezésekről bejelentéseket tenni – olvasható Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő szakmai blogjában.

Mint írja, idén a Hofburgban tartott eseménynek már a megszervezése is eleve külön kihívás elé állította a szervezőket, hogy a szigorú járványügyi előírásoknak mindenben megfeleljenek, s példamutatóan járjanak el. Az idei, Reshaping Vienna mottó jegyében megszervezett turizmuskonferencia hibrid jelleggel valósult meg. A helyszínen mintegy kétszáz fő vett részt, míg online változatban több mint 500-an követték élőben a 4 órás rendezvényt Amerikától Ausztráliáig.

A Hofburgba meghívott vendégeket a rendezvény kezdete előtt COVID-19 antigen gyorstesztnek vetették alá, így csak negatív teszteredmény birtokában lehetett a helyszínre belépni, ahol szigorú protokoll mentén, távolságtartással és maszkhasználattal mozoghattak a konferencia résztvevői. A nyomon-követhetőség érdekében a helyeket sorszám szerint osztották ki.

A Hofburgba meghívott vendégeket a rendezvény kezdete előtt COVID-19 antigen gyorstesztnek vetették alá

Fotó: GD Consulting

A konferencia kezdetén Peter Hanke a Wien Tourismus elnöke, s egyben Bécs város gazdasági, turisztikai, nemzetközi és digitalizációs ügyekért felelős tanácsnoka kijelentette, hogy a város minden megtesz annak érdekében, hogy Bécs turizmusa megerősödve kerülhessen ki a válságból. Walter Ruck a bécsi gazdasági kamara (WKO) elnöke szerint a „Wiener Weg” a „bécsi út” jó példa a válságmenedzsment terén, hogy összefogással miként lehet a hátrányból előnyt kovácsolni.

Mivel Bécs adja az osztrák GDP negyedét, ezért Ausztria gazdasága számára sem mellékes, hogy milyen hatékonysággal és gyorsan győzik le fővárosi vállalkozások a válság okozta nehézségeket. Mint ismeretes Bécs város három lépcsőben mintegy 400 millió eurót fordít tavasz óta a koronakrízis miatt a várost ért gazdasági károk enyhítésre. Ennek keretében októbertől indul a szálláshelyek közvetlen támogatását szolgáló újabb konstrukció.

Az osztrák fővárosban idén éves szinten a vendégéjszakák 70 százalékos csökkenésével, valamint ebből adódóan a bevételek 60 százalékos zuhanásával számolnak.

Peter Hanke ismertette, hogy 7 millió eurós pótlólagos büdzsét biztosítanak a Wien Tourismusnak, amely összegből finanszírozhatják az idei nemzetközi és belföldi forgalomélénkítő kampányokat és a város turisztikai szervezetének működtetését.

Bécs város a jövőben részesedésvásárlási konstrukcióval is tőkéhez kívánja juttatni a város presztízsértékű vállalkozásait, amelyre támogatásra a „büszke város” projekt keretében lehet jelentkezni.

Norbert Kettner a Wien Tourismus igazgatója előadásában az elmúlt hónapokban megvalósult digitális termékfejlesztés eredményeit ismertette, bemutatásra került IVIE mobilalkalmazás, amely a Bécsen járok személyes real time tippajánlója a város felfedezéséhez. Az osztrák lakosság és a bécsiek számára külön élménykínálatok állnak rendelkezésre, hogy „Bécset az ott élők olyan oldaláról ismerhessék meg, amelyet még biztosan nem ismernek.”

Mivel egy évvel korábban hirdették meg a látogató-gazdaság (vistor economy) stratégiát, annak megvalósítása a járvány ellenére is halad. Az idei konferencián bejelentették, hogy a WKO-val együtműködésében „Urban Tourism & Visitor Economy” tantárgy keretében hamarosan mesterképzés indul. Bécs turisztikai igazgatója beszámolt a megvalósult nemzetközi kampányokról a ismertette a WIEN Happy End, humoros elemeket tartalmazó, a közeljövőben induló kampány részleteit, ezzel is próbálva jó kedvre  deríteni hallgatóságát. További információk a rendezvényről ITT.

Kapcsolódó cikkek

Beethoven 2020 Bécsben

2020. szeptember 22.