Restaurálják a Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjének szobrait

Forrás: turizmus.com

 2021. február 01. 14:17

A sírkertben található – a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik ismertetőjegyének számító –, az 1976-os megnyitására elkészült 120 db fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 40 évben az időjárás, valamint a kártevők miatt jelentősen leromlott, több közülük balesetveszélyessé vált.

A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész ország számára fontos feladat – tájékoztat hírlevelében a nemzeti park igazgatósága.

A várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz, ezért már időben el kell kezdeni a felkészülést, hogy méltóan lehessen megemlékezni a csatában elhunytakra.

Restaurálják a Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjének szobrait, valamint a keresztet és a haranglábat

Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Idén megkezdődik a szobrok restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának segítségével. Az elmúlt héten 10 db szobor került kiemelésre, illetve további, a korábban kiemelt hárommal együtt, becsomagolásuk után elszállítják őket Budapestre, ahol elvégzik a restaurálási munkákat. Restaurálásukat olyan szakemberek végzik, akik Kő Pál, a szobrok alkotójának tanítványai, kollégái voltak – írják.

A sírkertben két faépítmény javítási munkáit is elkezdik, az egyik a harangláb, a másik a kereszt. 2021-ben a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázatból a harangláb teljes körű felújítását tervezi az igazgatóság.