Restaurálják a román tengerpart emblematikus épületét

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. február 17. 16:06

A turizmust is megcélzó nemzetközi kulturális, képzőművészeti, szórakoztató központ lesz a román tengerpart ékkövének számító Constanţai Kaszinó épülete, amely mellé a helyi polgármesteri hivatal egy óriáskereket is tervez.

„A hozzá nem értés és a rossz ízlés tiszteletére emelt monumentum" – így jellemezte a kor ellenzéki sajtója a konstancai tengerparti sétányon, a történelmi belváros szomszédságában 1910. augusztus 15-én Ferdinánd koronaherceg által felavatott épületet, amelyben akkor játékterem, vendéglő, könyvtár és bálterem is működött.

A szebb időket látott épület

Fotó: Zlatko Krastev / Wikipedia

Az eltelt bő egy évszázad során az épület sosem találta meg funkcionalitását, elsősorban a kommunista rendszerben, amikor különböző állami intézmények akartak oda tengerkutató vagy természettudományi intézetet beköltöztetni.

Utoljára 1986-ban restaurálták a belső termeket, de a rendszerváltást követően csak  szappanoperába illő tulajdonjogi botrányok övezték a jobb sorsra érdemelt épületet: 2007-ig a konstancai polgármesteri hivatal birtokolta, majd egy izraeli cég vette meg, aztán átkerült a kulturális minisztériumhoz, onnan vissza a polgármesteri hivatalhoz, végül 2014-től a fejlesztési tárcához.

A különböző érdekek miatt a felújításra kiírt pályázatok fellebbezésekbe, perekbe süllyedtek, nem véletlen, hogy az épület már felkerült Európa hét legveszélyeztetettebb műemléke közé.

A helyzet 2019-ben változott, miután az állami Országos Beruházási Vállalat (CNI) által kiírt pályázatot jogerősen elnyerte az Aedificia Carpaţi cég, a kormány pedig 112 millió lejt (kb. 23,3 millió euró) irányzott elő az épület teljes felújítására.

A restaurálást követően a kaszinóban 200 férőhelyes multifunkcionális nagyterem, 150 férőhelyes rendezvényterem lesz, kiállításokat, egyéb kulturális rendezvényeket fognak szervezni, elsősorban a tengerparton nyaraló turistákat megcélozva. A teljes beruházás két évet vesz igénybe.

Látva a sok évtizedes patthelyzet feloldását, Konstanca polgármesteri hivatala is beszáll a tengerpart legnépszerűbb, és már szűknek bizonyuló sétányának fejlesztésébe.

Decebal Făgădău polgármester bejelentette, hogy európai fővárosok mintájára még idén átadnak egy óriáskereket a kaszinó szomszédságában, ugyanakkor megkezdik a sétány szélesítését, újabb parkok, kerékpárutak kialakítását.