Restaurálják a segesvári várfalat

Forrás: transindex.ro

 2019. április 18. 14:40

A segesvári várfal restaurálására tett ígéretet Ștefan Balici, az Országos Örökségvédelmi Intézet igazgatója.

Nemzetközi pályázatot írnak ki a vár restaurálására, emiatt akár két és fél év is eltelhet, amíg ténylegesen hozzálátnak a munkálatokhoz. Az igazgató ígérete szerint hosszadalmas, de minőségi lesz a várfal restaurálása, ami alatt továbbra is lehet látogatni a várat, és a munkálatok az ott lakók életét sem fogják nehezíteni.

Mielőtt azonban hozzákezdenének a tulajdonképpeni felújítási munkálatokhoz, egy sor olyan javítást kell elvégezni, ami megakadályozza a várfal további romlását. A segesvári vár már másfél évtizede került nagyon veszélyes állapotba, tavaly egy hat méteres falrész le is omlott. A segesvári polgármesteri hivatal többször is jelezte az állapotokat az országos műemlékvédelmi hivatalnak. Állításuk szerint már 2017-ben elkészítette a város a szükséges előtanulmányt a munkálatokról, jóvá is hagyták az évi költségvetésbe az összeget, de az Országos Örökségvédelmi Intézet nem adott engedélyt a munkálatok elvégzésére.

A Szabók bástyája Segesváron

Fotó: Wikimedia Commons

A várfal mellett a Mészárosok, a Vargák, a Szabók, az Ónművesek, a Kovácsok, a Csizmadiák bástyája, valamint az Óratorony is javításra szorul. A tervek és előtanulmányok értéke 562 127 lej (körülbelül 35 millió forint).

Kapcsolódó cikkek