Restaurált műtárgyak a veszprémi érseki palotában

Forrás: turizmus.com

 2018. október 29. 17:09

Hivatalosan is megnyílt a veszprémi érseki palota megújított enteriőrkiállítása.

A jeles esemény – melyet Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, nyitott meg – hangulati bevezetőjeként a Mendelssohn Kamarazenekar vonósötöse idézte meg a Monarchia „boldog békeidők”-hangulatát muzsikájával.

A veszprémi érseki palotában a 2000-es évek elejétől látható enteriőrkiállítás több éve a Magyar királynék és koronázó püspökök című kiállítás-sorozat tematikájához kapcsolódik. Az enteriőrkiállítás az utóbbi 150 év magyar történelmét, a veszprémi egyházmegye történetét, a dualizmus, az Osztrák‒Magyar Monarchia, a „boldog békeidők” időszakát idézi, püspöki hagyatékok, műgyűjtemények, múzeumi műtárgyak, templomok liturgikus tárgyainak bemutatása révén. Kiemelten foglalkozik a kiállítás az utolsó két királynékoronázás, Erzsébet és Zita királyné koronázásának történetével. A liturgikus, képző- és iparművészeti tárgyak, könyvek és levéltári dokumentumok, az enteriőrök mellett kuriózumnak számít a palotában a közel-keleti és a kelet-ázsiai gyűjtemény is.

Az enteriőrkiállítás megújítása három évvel ezelőtt kezdődött, és az utóbbi egy évben, a palota külső felújításának ideje alatt lehetőség nyílt arra, hogy ezt a munkát még intenzívebben végezzék. A palota déli oldalán lévő kiállítótermek festési munkái mellett megújulhatott a kiállítótér termeinek 18. századi parkettája is, hangzott el a megnyitón.

 

 

 

 

Fotók: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

A tárlat értékei közül kiemelkedik egy a 19. század közepén Erzsébet királyné által adományozott gyöngyház berakásos szalongarnitúra – amelyhez egy toalett-, valamint egy íróasztal is tartozik –, amely egy Boulle nevű francia művész, asztalosmester stílusa és technikája alapján készült, de alkotóját nem ismerjük. Szintén kiemelt figyelmet érdemel az a firenzei Andrea del Sarto műhelyében készült, 16. század végi különösen értékes Madonna-kép, melynek alkotóját szintén nem ismerjük. Egy másik kuriózum, a dr. Kuncz Adolf premontrei szerzetes által több mint száz éve készített zenegép, amelynek közel félórás műsorában 8-9 zenemű hallgatható meg, máig kiváló hangminőségben.

Az ipar- és bútorművészeti, valamint a liturgikus tárgyak restaurálása, a kiállítás bővítése a következő években tovább folytatódik.