Riasztóan gyorsan terjed a brit vírusváltozat Németországban

Forrás: MTI

 2021. március 05. 13:50

Egyre inkább terjed az új típusú koronavírus úgynevezett brit változata Németországban, ami nagyban megnehezíti a védekezést a kórokozóval szemben – mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.

Egyre inkább terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) úgynevezett brit változata Németországban, ami nagyban megnehezíti a védekezést a kórokozóval szemben – mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.

Lothar Wieler elmondta, hogy a pozitív minták elemzése alapján az új fertőzések több mint 40 százalékát okozza az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat, ami igen jelentős növekedés az egy hónappal korábbi 6 százalékhoz képest.

Ez "felettébb riasztó" fejlemény, és azt jelzi, hogy hamarosan a B.1.1.7 lesz a meghatározó vírusváltozat Németországban. Ezért még nehezebb lesz a védekezés, mert ez a mutáns jóval fertőzőképesebb, és minden korcsoportban nagyobb gyakorisággal okoz súlyos lefolyású betegséget, mint az eddigi uralkodó változatok – mondta az RKI vezetője.

Ugyanakkor az oltási kampány első eredményei is látszanak már. A magas átoltottságú korcsoportokban folyamatosan csökken a fertőzésgyakoriság, csökken a Covid-19 betegség miatt intenzív kórházi ellátásra szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig lassuló ütemben emelkedik – mutatott rá Lothar Wieler.

A trendek azt mutatják, hamarosan a B.1.1.7 lesz a meghatározó vírusváltozat Németországban

Fotó: 123rf.com

Azonban a 80 év alattiak körében ismét emelkedik a fertőzésgyakoriság, és több más járványügyi adatból is egy trendforduló jeleit lehet kiolvasni.

Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok legutóbbi tanácskozásán elhatározott lazítások mellett is a legnagyobb következetességgel be kell tartani a fertőzéshigiéniai szabályokat, és mindenkinek be kell adatnia a védőoltást, amikor sorra kerül az oltási kampányban – mondta az RKI vezetője.

Az intézet pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 10 580 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 9997-hez képest. A hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma - 65,40-re emelkedett az egy héttel korábban 63-ról. A vírus okozta betegséggel összefüggésben egy nap alatt 264 halálesetet regisztráltak – ez csökkenés az egy héttel korábbi 394-hez képest.

A december végén elindított oltási kampányban a szövetségi kormány legutóbbi, csütörtöki adatai szerint 6 813 173 ember, a lakosság 5,5 százaléka kapott legalább egy adagot a SARS-CoV-2 elleni védőoltásból. Közülük 2 271 784 ember, azaz a lakosság 2,7 százaléka már mindkét adagot megkapta.